Michel waarschuwt voor valse berichtgeving rond woningkredieten

dinsdag 02 mei 2017 10:00
Michel waarschuwt voor valse berichtgeving rond woningkredieten

“Ministerraad heeft geen enkele beslissing genomen” 

Premier Charles Michel waarschuwde vrijdagmorgen na de ministerraad voor "fake news" rond hypothecaire leningen. Hij benadrukte dat de ministerraad geen enkele beslissing heeft genomen, noch gesproken heeft over beperkingen op de woonleningen. In bepaalde media circuleerde dergelijke berichten.

Op het internet werd een petitie gelanceerd onder de titel "na de jacht op de werklozen, de jacht op de eigenaars". Initiatiefnemer Lofti Mostefa (gemeenteraadslid voor de PS in Anderlecht), spreekt er van een ontwerp van Koninklijk Besluit dat het bedrag beperkt dat een toekomstige koper zou kunnen lenen. Iemand zou maar tot 80 procent van de waarde van het goed kunnen lenen, wat zou maken dat heel wat mensen geen eigendom kunnen kopen.

Kapitaalbuffer

Maar dat is dus niet waar, zegt de premier. De Nationale Bank heeft een waarschuwing gekregen van de Europese bankautoriteit over de vastgoedmarkt in België. De regering zou zich tegen eind mei moeten uitspreken over het al dan niet verlengen van een maatregel die de vorige regering nam en die de banken verplicht om hun kapitaalbuffer te verhogen. Een van de pistes is om die buffers nog wat te verhogen. Het gevolg daarvan zou mogelijk zijn dat de intrestvoeten met 0,1% of 0,2% verhogen, zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...