Minister Peeters wil strengere regels voor vastgoedmakelaars

vrijdag 14 april 2017 16:00
Minister Peeters wil strengere regels voor vastgoedmakelaars

“Na constructief overleg opnieuw onterecht de grove borstel bovengehaald in de media” 

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de regels voor bemiddelingsopdrachten van vastgoedmakelaars aanscherpen. Concreet werkte hij zes pistes uit die de consument "meer zekerheid geven over welke prestaties hij van een makelaar kan verwachten" en die hij wil voorleggen aan zowel de makelaars als de eigenaars- en consumentenverenigingen, aldus een persbericht. De sectorfederatie CIB Vlaanderen betreurt alvast deze negatieve berichtgeving over de immosector.

"Uit onderzoek van de Economische Inspectie bleek dat er bij heel wat klanten onduidelijkheid bestond over wat ze juist van hun vastgoedmakelaar kunnen verwachten", zegt Peeters. Ook was zes op de tien makelaars niet volledig in orde met de regels. "Ik wil samen met de sector werken aan een wettelijk kader dat meer duidelijkheid biedt. De consument moet zekerheid hebben over welke prestaties hij van een makelaar kan verwachten en over hoe hij van die prestaties op de hoogte wordt gehouden." Concreet werkte hij zes "pistes" uit: het verplicht storten van voorschotten op een derdenrekening, een checklist voor een duidelijke omschrijving van de opdracht, een duidelijke opsomming van de benodigde attesten en hun prijs, evenwichtige verbrekingsvergoedingen, concrete schadebedingen en maandelijkse rapportage over de uitvoering van de opdracht aan de consument.

Controle

CIB Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, betreurt dat Peeters de vastgoedsector opnieuw op een negatieve manier in de media brengt. "Heel wat maatregelen die de minister voorstelt, zijn reeds in voege en worden nageleefd door de sector", luidt het. Zo wijst CIB er onder meer op dat het storten van een voorschot op een derdenrekening nu al verplicht is. "Dit wordt bovendien streng gecontroleerd door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)." Ook een maandelijkse rapportering over mogelijke kopers wordt nu al vastgelegd door een koninklijk besluit.

Software

In verband met de prestaties die een vastgoedmakelaar levert, gingen we ook even te rade bij softwareleverancier FORTISSiMMO, marktleider inzake software voor vastgoedmakelaars. Filip Lavrauw, gedelegeerd bestuurder van FORTISSiMMO: “Onze software ondersteunt de makelaar niet alleen op commercieel vlak maar ook op administratief vlak zodat de activiteiten van de makelaar tijdens zijn opdracht mooi geregistreerd worden. Zo beschikt de makelaar via zijn softwarepakket over de middelen om op een al dan niet sterk geautomatiseerde wijze zijn opdrachtgever/eigenaar te informeren over de geleverde prestaties zoals de publiciteit op gespecialiseerde immosites (zoals bijvoorbeeld Immo Proxio, Immoweb, Vlan, ...), nieuwsbrieven, gedane bezoeken,..., alsook van de lijst van potentiële kopers en huurders. Er kan zelfs een login voorzien worden zodat de eigenaar de prestaties online en realtime kan raadplegen. Als eigenaar vraagt u dus best voor ondertekening van de makelaarsopdracht naar de mogelijkheden die de vastgoedmakelaar ter zake aanbiedt.”

De sectorfederatie CIB Vlaanderen benadrukt dat ze openstaat "voor herziening of verfijning" van de regels. "Want het imago van de sector en de goede relatie met de consument zijn bijzonder belangrijk." Maar de werkbaarheid van het beroep moet wel een prioriteit blijven, klinkt het.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...