Minster van Wonen Homans reageert op onderzoek naar uithuiszettingen

maandag 11 januari 2016 16:30
Minster van Wonen Homans reageert op onderzoek naar uithuiszettingen

"Voorkomen van uithuiszettingen is prioriteit binnen mijn beleid" 

Het voorkomen van uithuiszettingen op de huurmarkt is een prioriteit binnen mijn woonbeleid", zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Ze reageert daarmee op de cijfers hierover die onderzoekster Jana Verstraeten gaf in De Gids op maatschappelijk gebied.

Minister Homans wijst erop dat de problematiek "zeker niet nieuw" is en dat de cijfers dateren van de periode 2008-2013, toen zij nog geen bevoegd minister was. "Een grondige beleidswijziging was nodig: we hollen niet meer achter de feiten aan maar focussen ons op het voorkomen van uithuiszettingen", zegt Homans.

Oppositiepartij sp.a vindt dat Homans te weinig moeite doet om het Huurgarantiefonds - dat bij wanbetaling voor een woongarantie voor de huurder en inkomstengarantie voor de verhuurder zorgt - bekendheid te geven. De minister zegt echter dat het fonds hervormd wordt. Het fonds kent te weinig succes omdat de procedures te complex zijn. "Wij zorgen voor eenvoudigere procedures waarbij we al bij de eerste signalen ingrijpen".

Beter voorkomen dan genezen

Sinds begin 2015 worden bovendien ook voor het eerst CAW-projecten vanuit minister Homans haar armoedebeleid gesubsidieerd om op de private huurmarkt preventief op te treden. De huisbaas wordt onmiddellijk gecontacteerd bij problemen, de huurder wordt onmiddellijk bijgestaan en er wordt nauw samengewerkt met OCMW's en andere welzijnsactoren. "Verdere betaalachterstanden worden hierdoor vermeden dus we spelen opnieuw sterker in op de preventie zodat de uithuiszetting vermeden kan worden. Dat is nieuw: vroeger werd pas opgetreden als het te laat was. Wij willen uithuiszettingen vermijden: beter voorkomen dan genezen", zegt Homans.

Oppositiepartij Groen zegt dat Homans te weinig investeert in de sociale huisvesting. De minister spreekt dat tegen. "2015 was dan ook een recordjaar met 1,3 miljard euro aan investeringen in sociale woningbouw." Ze maakt ook extra middelen vrij voor de Sociale Verhuurkantoren (SVK's) en wijst erop dat de tijdelijke contracten die ze voor de sociale huisvesting wil invoeren ervoor moeten zorgen dat wie te veel verdient, doorstroomt naar de private huur- of koopmarkt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...