N-VA heeft bedenkingen bij premie voor vervanging oude kachels

donderdag 01 maart 2018 12:00
N-VA heeft bedenkingen bij premie voor vervanging oude kachels

“Ik denk niet dat er echt schone kachels bestaan” 

N-VA heeft bedenkingen bij de premie voor de vervanging van houtkachels die minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil introduceren. Dat bleek in het Vlaams Parlement bij een vraag van Wilfried Vandaele (N-VA) en Gwenny De Vroe (Open Vld).

Schauvliege wil de Vlaming met een premie aanzetten om oude, vervuilende kachels in hun woning te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar. Dat kondigde ze aan op bouwbeurs Batibouw. De premie maakt deel uit van een 'Green Deal', met onder meer de producenten. Die moet in het voorjaar worden gefinaliseerd.

Premie

N-VA is echter geen fan van de maatregel. "Ik denk niet dat er echt schone kachels bestaan die geen fijn stof uitstoten, wat men ook beweert", zei Wilfried Vandaele dinsdag. "Een premie uitloven voor het vervangen van een slecht presterende kachel door één met een iets minder slechte houtverbranding... Ik weet niet of dat een goed signaal is naar mensen die geen hout verbranden. Misschien zouden die dan een nog hogere premie moeten krijgen." Vandaele wees er ook op dat de tests van kachels in een labo worden uitgevoerd. "Dat doet een belletje rinkelen. Daar hebben we al eens mee te maken gehad in de auto-industrie."

Schauvliege kon dinsdag nog geen verdere details geven over de premie. Ze verklaarde wel dat ze het aantal kachels in Vlaanderen in kaart wil brengen. "Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas", zei ze.


(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...