Nationale Bank bezorgd over lage rentemarges op woonkredieten

maandag 18 februari 2019 14:00
Nationale Bank bezorgd over lage rentemarges op woonkredieten

Bron: Pixabay

“Banken moeten oppassen” 

De Nationale Bank van België (NBB) blijft met bijzondere aandacht kijken naar de woonkredieten die door de banken worden verstrekt. Door de hevige concurrentie op de markt, kennen de banken nog steeds gemakkelijk leningen toe waarbij ze erg kleine marges hanteren. "Onze boodschap aan de banken is heel duidelijk: jullie moeten oppassen", zo klinkt het bij de Nationale Bank.

De Nationale Bank benadrukt dat de financiële sector in België meer solide is geworden. "We zien geen grote onevenwichten in onze financiële sector, maar er zijn wel een aantal kwetsbaarheden", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. De grootste uitdaging voor de sector is dus de daling van de rentemarges op de hypothecaire leningen. "Een stock van leningen met een te kleine marge is een enorm grote handicap voor de banken. We bekijken dat met grote aandacht", verklaarde Wunsch bij de voorstelling van het jaarverslag van NBB. "Ik wil niet overdrijven, maar Dexia was een bank die een hoge kapitaalbuffer had, maar heel kleine marges. We moeten vermijden dat we nu stilaan de volgende financiële crisis voorbereiden."

Maatregelen

De Nationale Bank had vorig jaar al tot meer voorzichtigheid aangemaand. In mei werd daarom beslist dat de Belgische bankensector een extra kapitaalbuffer van 1,5 miljard euro moet aanhouden. Die maatregel was zo opgesteld dat banken met een risicovollere portefeuille aan hypothecaire kredieten verhoudingsgewijs een hogere kapitaalvereiste kregen opgelegd. "Onze boodschap aan de banken is nu duidelijk: het gaat niet goed. Jullie blijven leningen aangaan met te kleine marges. Jullie moeten oppassen."

"De banken komen naar ons met de boodschap dat er enorm veel concurrentie op de markt is, waardoor het voor hen moeilijk is om de marge naar boven te duwen. Maar ons antwoord is: als jullie leningen blijven aangaan met dergelijke kleine marges, zullen wij hoe dan ook 'iets' doen", besluit Wunsch.

Risicovol woonkrediet

Ook Febelfin, de sectorfederatie van de banken, wil dat de Nationale Bank maatregelen neemt om het aantal risicovolle woonkredieten aan banden te leggen. Dat zei CEO Karel Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. "De opmerking van de Nationale Bank is terecht", zei Karel Van Eetvelt vrijdagochtend. "De banken laten zich door elkaar opjagen, wat normaal is als je dat zuiver economisch bekijkt. Maar dat betekent dat de Nationale Bank met forse maatregelen zal moeten komen. Op dit vlak werkt zelfregulering niet voldoende." Volgens Van Eetvelt moet het signaal worden gegeven dat een woning kopen niet voor iedereen haalbaar is. "Voor een politicus is het moeilijk om tegen een deel van de bevolking te zeggen dat het niet verantwoord is om een lening af te sluiten. Maar ik stel vast dat de maatregelen die tot vandaag werden genomen onvoldoende werken. In bijna elk Europees land neemt de toezichthouder dergelijke maatregelen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...