Netwerk tegen Armoede wil wooncrisis halt toeroepen

dinsdag 08 september 2015 13:59
Netwerk tegen Armoede wil wooncrisis halt toeroepen

“Vlaamse regering moet wooncrisis nu aanpakken” 

De Vlaamse regering moet dringend doortastende maatregelen nemen om de wooncrisis in Vlaanderen een halt toe te roepen. Dat zegt het Netwerk tegen Armoede. De organisatie doet die oproep bij de start van de campagne "Investeren in mensen", in de aanloop naar de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober. Dit campagnethema is voor het Netwerk tegen Armoede "een bewuste keuze". "Het voorbije jaar lag de nadruk zowel Vlaams als federaal op besparingen, ook van kwetsbare mensen. Het is hoog tijd om te investeren in mensen die het moeilijk hebben. De wooncrisis in Vlaanderen groeit met de dag", luidt het.

De komende weken pakt het Netwerk tegen Armoede uit met voorbeelden van hoe besparingen kwetsbare mensen treffen en hoe investeren in mensen een veel betere oplossing biedt. "De campagne 'Investeren in mensen' wil aantonen dat besparen op mensen (in armoede) niets opbrengt, niet voor de meest kwetsbaren en niet voor de samenleving", benadrukt Peter Heirman van het Netwerk tegen Armoede.

Wonen

De zoektocht naar een betaalbare woning is voor duizenden mensen in armoede een ware helletocht, zegt Heirman. "De gemiddelde wachttijd bedraagt 1.080 dagen, of 3 jaar. Maar afhankelijk van waar je woont, kan die wachttijd sterk verschillen. Sommige mensen wachten tot 6 à 7 jaar op een sociale woning. Al die tijd moeten ze huren op de privé-markt en moeten ze kiezen tussen de pest en de cholera: te veel huur betalen (600 tot soms 800 euro per maand) en schulden opbouwen of in een slechte woning intrekken met vaak hoge stookkosten en gezondheidsproblemen door vocht."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...