Nieuw op 1 april - Syndicus registreren wordt verplicht

dinsdag 28 maart 2017 09:30
Nieuw op 1 april - Syndicus registreren wordt verplicht

“Rol van de syndicus geformaliseerd en meer zichtbaar” 

Vanaf april wordt het wettelijk verplicht om een syndicus in een appartementsgebouw te registreren bij de FOD Economie. Dat staat in een koninklijk besluit van ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Middenstand Willy Borsus (MR), dat onderdeel is van een aanpassing van de wet op mede-eigendom.

Deze maatregel moet vanaf 1 april 2017 verplicht vervuld zijn voor elke nieuwe Vereniging van Mede-eigenaars. Reeds bestaande VME's hebben vanaf 1 april één jaar de tijd om hun syndicus aan te melden. Concreet is vanaf 1 april elke vereniging van mede-eigenaars verplicht om de gegevens van de syndicus te registeren in de Kruispuntbank van Ondernemingen van de FOD Economie, zodat diens gegevens voor iedereen beschikbaar zijn.

Erkenning

"Bedoeling is dat bewoners daardoor het gevoel krijgen dat zij en hun woning in goede handen zijn", zegt minister Geens. "Voor syndici is het dan weer belangrijk dat ze eindelijk erkenning krijgen voor hun job."

Dat syndici zich lang niet altijd erkend voelen, mag blijken uit de daling van hun aantal. Terwijl er in ons land elk jaar 3.220 flats bijkomen, zijn er steeds minder professionele syndici om ze te beheren, zo bleek eind vorig jaar uit statistieken van de FOD Economie.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...