Nieuw op 1 maart - Aanvraag indienen voor sloop- en heropbouwpremie

vrijdag 01 maart 2019 13:00
Nieuw op 1 maart - Aanvraag indienen voor sloop- en heropbouwpremie

Bron: Pixabay

“Premie omdat veralgemening mogelijks botst op Europese bezwaren” 

Vanaf vandaag kan je op de meeste plaatsen in Vlaanderen een aanvraag indienen voor een premie van 7.500 euro voor het slopen van een gebouw om er een woning of appartementsgebouw op te trekken. De premie geldt alleen voor particulieren, en alleen als ze hun aanvraag tot omgevingsvergunning indienden tussen 1 oktober vorig jaar en eind oktober dit jaar. Ze is ook niet overal in Vlaanderen geldig: alleen buiten de dertien steden waar al langer een btw-tarief is van 6 procent voor sloop en heropbouw.

Dat betekent: overal in Vlaanderen, behalve in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

Er werd voor een premie gekozen omdat een veralgemening van de 6 procent btw mogelijks op Europese bezwaren zou stoten. De 7.500 euro van de premie "komt ongeveer overeen met het verschil tussen 6 en 21 procent btw", zo zei Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open Vld) eerder deze maand nog op de bouw- en verbouwbeurs Batibouw in Brussel.

De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld. Er is 15 miljoen euro voor uitgetrokken, wat overeenkomt met 2.000 projecten.

Andere premies

Begin dit jaar werd ook een warmtepompboilerpremie gelanceerd. De premie - tot 400 euro - loopt de komende vijf jaar en dooft langzaam uit. Ook bedrijven kunnen er gebruik van maken. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan het sanitair water. Zo'n toestel is tot 70 procent zuiniger dan een elektrische boiler. Voor zonneboilers (waarbij de energie van de zon wordt gebruikt om water op te warmen) bestaat er al langer een premie. Die is dit jaar behouden op 550 euro, ondanks eerdere plannen om ze te verlagen.

Een overzicht van alle mogelijke premies die je kan krijgen voor bepaalde werken (denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, beglazing, waterbesparing, leningen ...) staat op www.premiezoeker.be.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...