Nieuw vastgoedrapport over vastgoedtransacties en vastgoedprijzen

vrijdag 24 april 2015 14:00
Nieuw vastgoedrapport over vastgoedtransacties en vastgoedprijzen

“Vlaamse woonbonus redt vastgoedjaar” 

Uit het vastgoedrapport van de federale overheidsdienst Economie, dat vrijdag werd bekendgemaakt, blijkt dat de aanpassing van de woonbonus in de laatste maanden van 2014 geleid heeft tot buitengewoon meer woningaankopen. Deze wijziging leidde eind 2014 zelfs tot een derde meer transacties in Vlaanderen. In datzelfde vastgoedoverzicht biedt FOD Economie tevens een overzicht van de duurste en goedkoopste gemeenten. Hieronder de meest opmerkelijke vaststellingen uit het vastgoedverslag.

Eind 2014 een derde meer transacties

Het vastgoedjaar 2014 werd vooral gekenmerkt door een spectaculaire remonte in het tweede semester. Met dank aan de hervorming van de woonbonus in Vlaanderen. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd dus een opvallende piek genoteerd: het totale aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen lag 33 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2013. Concreet werden in de maanden oktober, november en december 2014 32.315 transacties opgetekend, tegen 24.232 in dezelfde periode een jaar eerder. De stijging deed zich voor in alle categorieën. Zowel bij woonhuizen, villa's, appartementen en bouwgronden.

"Door de aangekondigde wijziging in het systeem van de woonbonus - waarbij deze minder voordelig is voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015 - zijn nog heel wat kandidaat-kopers overgegaan tot een effectieve aankoop", aldus de FOD Economie.

Duurste en goedkoopste gemeente

Het vastgoedrapport van de federale overheidsdienst Economie biedt traditioneel ook een overzicht van de duurste en goedkoopste gemeenten om een huis te verwerven. Een woonhuis kostte vorig jaar gemiddeld het meest in het Brusselse Sint-Pieters-Woluwe (523.598 euro) en het minst in de Naamse gemeente Bièvre (90.075 euro).

In zes Belgische gemeenten kan je voor gemiddeld minder dan 100.000 euro een woonhuis kopen. Behalve in Bièvre kan dat ook in Viroinval, en ook in Colfontaine, Dour, Farciennes en Quaregnon kost een woonhuis gemiddeld minder dan 100.000 euro. De goedkoopste Vlaamse gemeente is Ronse, met een gemiddelde prijs van 136.803 euro. De lijst van duurste gemeenten voor woonhuizen wordt aangevoerd door zes Brusselse gemeenten, met Sint-Pieters-Woluwe op kop (523.598 euro). De eerste Vlaamse gemeente, de faciliteitengemeente Kraainem, staat op de negende plaats (362.879 euro).

Op provinciaal niveau is in Vlaanderen Vlaams-Brabant het duurst voor woonhuizen, villa's en bouwgronden; voor appartementen is de kustprovincie West-Vlaanderen het duurst. Limburg is in alle categorieën de goedkoopste Vlaamse provincie voor vastgoed.

Gemiddelde vastgoedprijzen

Bovendien stelt de FOD Economie op basis van het vastgoedrapport vast dat de prijzen in 2014 bleven stijgen voor alle categorieën. “Deze prijsstijging is echter minder fel dan het jaar voordien en dat voor gewone woonhuizen, appartementen en bouwgronden, aldus de federale overheidsdienst.

Zo steeg de gemiddelde prijs voor een “gewoon woonhuis” in België met 1,1 procent tot 199.868 euro. Wie een villa, bungalow of landhuis kocht, telde daar gemiddeld 333.736 euro (+0,6 procent) voor neer, en voor een appartement was dat 209.516 euro (+0,8 procent). Bouwgrond werd 4,8 procent duurder tot 117,1 euro per vierkante meter. 

Zoals steeds zijn er ook grote gewestelijke verschillen. Zo werd vastgoed in Vlaanderen in alle categorieën duurder, met bouwgrond op kop: +5,9 procent tot 179 euro per vierkante meter. Een woonhuis kostte vorig jaar in Vlaanderen gemiddeld 213.558 euro (+0,7 procent), een villa 355.394 euro (+0,8 procent) en een appartement 214.465 euro (+1,6 procent). 

In het Waals gewest werden enkel gewone woonhuizen gemiddeld iets duurder.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...