Nieuwbouw - Enkele nuttige weetjes voor u begint

dinsdag 01 december 2015 16:00
Nieuwbouw - Enkele nuttige weetjes voor u begint

“Aan welke verplichtingen moet u voldoen” 

U bent op zoek naar een nieuwe thuis en u overweegt om voor nieuwbouw te kiezen? Uw notaris of architect helpt u natuurlijk om aan alle verplichtingen te voldoen, maar het is handig dat u op voorhand weet met welke zaken u rekening moet houden bij een nieuwbouw. Zo staat u niet voor onverwachte verrassingen.

Bouwgrond

Bouwgrond is het eerste wat u nodig heeft. Zonder kan u natuurlijk geen woning bouwen. Maar wanneer betaalt u btw en wanneer betaalt u registratierechten? Heel eenvoudig, wanneer u enkel bouwgrond koopt, betaalt u 10% registratierechten (5% bij klein beschrijf). Wanneer er toelating is om op de grond te bouwen en wanneer er een gebouw opgericht wordt dat verkocht wordt met btw, betaalt u 21% btw. Ook als de bouwgrond tegelijk met het gebouw wordt overgedragen of als de bouwgrond en het gebouw door dezelfde persoon verkocht worden, betaalt u 21% btw.

Bovendien moet u, wanneer u bouwgrond aankoopt, een bodemattest meekrijgen van de verkoper. Dit attest geeft aan of de grond al dan niet verontreinigd is en wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM).

Risicogrond - dat is een grond waarop in het verleden activiteiten werden uitgevoerd die een verhoogd risico inhouden op bodemverontreiniging, zoals bijvoorbeeld tankstations, garages,... - kan immers niet rechtsgeldig verkocht worden. Wanneer dit het geval is, moet de verkoper bijkomende bodemonderzoeken laten uitvoeren en de grond laten saneren indien dat nodig is.

Maar, geen zorgen, in de meeste gevallen gaat het om niet-risicogrond. Wanneer er geen informatie beschikbaar is over de grond, wordt er een blanco bodemattest gegeven. Vraag in dat geval voor alle zekerheid naar de resultaten van de verplichte tanktests. Zo bent u zeker dat er bijvoorbeeld geen verborgen stookolietank met een lek in de grond achtergebleven is.

Bouwvergunning

Wanneer u met uw architect de bouwplannen naar uw smaak opgesteld heeft, moet u een bouwvergunning (stedenbouwkundige vergunning) aanvragen. Dat wordt beslist door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente op basis van twee afwegingen: ten eerste, is het bouwproject vergunbaar vanuit de voorschriften die gelden bij het perceel? Ten tweede, is het bouwproject in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening in die omgeving?

Wilt u op voorhand weten wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn bij uw bouwgrond? Dan kunt u een stedenbouwkundig attest aanvragen. U heeft hiervoor geen architect nodig, enkel een schetsontwerp. Zo heeft u meer zekerheid wanneer u de bouwaanvraag indient.

Andere verplichtingen

Tegen 2021 moeten alle nieuwe woningen Bijna-energieneutraal gebouwd worden, daarom worden de eisen op het gebied van isolatie, ventilatie en energiezuinigheid steeds strenger. Kijk, voor u met de bouw begint, zeker na wat de meest recente normen op dat moment zijn. U moet hierbij wel wat extra investeringen maken tijdens het bouwproces, maar het goeie nieuws is dat u heel wat kan besparen op uw energiekosten en dat u in aanmerking komt voor bepaalde premies als u energiezuinig bouwt.

Wanneer u een nieuwe woning bouwt, bent u verplicht een regenwaterput te installeren. Het volume van de waterput hangt af van de oppervlakte van uw woning en de regels van uw gemeente of provincie. U kunt het opgevangen en gefilterde regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen, uw kleren te wassen, te dweilen, de auto te wassen of de tuin te sproeien. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en afwassen wordt het gebruik van regenwater afgeraden. En ook hier geldt weer: de extra kost tijdens het bouwproces verdient u meer dan terug door de besparing op uw waterfactuur.

Daarnaast moet u bij nieuwbouw de privériolering - de water- en afvalafvoerleidingen op uw grond tot aan de aansluiting op de openbare riolering – laten keuren voor u die in gebruik neemt. En ook rookmelders zijn verplicht in elke nieuw gebouwde woning.

Bovendien moet er op elke werf waar er ten minste twee aannemers werken uitvoeren een gecertificeerde veiligheidscoördinator aangesteld worden om het risico op arbeidsongevallen te verminderen. Zelfs al zijn de aannemers nooit op hetzelfde moment op de bouwplaats. Enkel bij werven kleiner dan 500 m² kan het toegestaan worden dat de aannemers zelf de functie van coördinator kunnen uitoefenen.

Zorgeloos bouwen

Koopt u op plan een woning van een vastgoedproject bij een bouwpromotor, dan worden een heel deel van de verplichtingen die bij een nieuwbouw horen voor u geregeld. U koopt de grond met de woning erop; het bouwbedrijf zorgt voor het reilen en zeilen op de werf en zorgt ervoor dat u een afgewerkt huis krijgt dat volledig goedgekeurd is. Zo kan u zich richten op andere zaken.

Er zijn nog meer voordelen bij de aankoop van een woning uit een project. U weet op voorhand wat u kan verwachten. U kiest voor de locatie en de omgeving die best bij uw gezinssituatie past en u kiest de stijl die u het mooist vindt. De meeste bouwbedrijven hebben verschillende projecten lopen, allen in een andere stijl. Vaak kunt u ook een kijkwoning bezoeken, waardoor u zich direct een beeld kan vormen over hoe uw thuis eruit zal zien.

Intekenen in een vastgoedproject wil trouwens niet zeggen dat alles voor u beslist wordt. U kunt zelf nog heel wat kiezen in verband met de afwerking. Hoe vroeger u instapt in een project, hoe meer u nog kunt kiezen. Welke zaken u nog kunt veranderen, hangt af van project tot project en van de bouwonderneming. Vraag daarom zeker op voorhand welke afwerkingsmaterialen in het budget inbegrepen zijn. Sommige bedrijven voorzien een groot aantal verschillende afwerkingsmaterialen in het budget, anderen hebben een kleinere keuze waardoor u zelf wat extra budget moet voorzien. Maar sowieso kunt u zelf kiezen hoe uw nieuwe thuis eruit zal zien.

(Bron: artikel uit Home & Trends magazine)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...