vrijdag 26 februari 2016 14:00
“Verschillende elementen, aangevuld met mooie, groene en filevrije omgeving als oorzaak”
Vorig jaar trokken 650 Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen om zich er definitief te vestigen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Stichting Zeeuws & Vlaanderen. In Cadzand-Bad wordt zelfs 80 tot 90 procent van de nieuwbouwprojecten door Belgen gekocht. De Vlaming blijft goed zijn weg vinden naar Zeeuws-Vlaanderen.
Sinds 2011 vestigden zich reeds 3.150 Vlamingen permanent in Zeeuws-Vlaanderen. Voor 2015 klokte de Stichting Zeeuws & Vlaanderen af op 650 nieuwkomers. Dat cijfer is vergelijkbaar met 2014.
Verklaring
Peter Zuurveld, voorzitter van de Stichting, heeft hiervoor verschillende verklaringen. "Je vindt hier nog heel veel kwaliteitsvolle woningen die een pak goedkoper zijn dan in Vlaanderen, gemiddeld 40.000 euro, en ook de notaris- en registratiekosten liggen gemiddeld ongeveer 75 procent lager dan in België. Ook het wegvallen van de woonbonus in Vlaanderen speelt een rol. En ik vermoed dat ook de nakende aanpassing van het BTW-tarief voor renovatie een impact zal hebben. Vroeger kon je in Vlaanderen een woning die ouder was dan 5 jaar renoveren tegen het gunstige BTW-tarief van 6 procent. Vanaf 12 februari moet de woning minstens 10 jaar zijn om te kunnen genieten van dat BTW-tarief. Al die elementen, aangevuld met de mooie, groene en filevrije omgeving die Zeeuws-Vlaanderen is, zorgen er voor onze regio in het vizier ligt van zoveel Vlamingen."
In Cadzand-Bad worden nieuwbouwprojecten tot 90 procent aangekocht door Belgen, vaak als belegging of als tweede woonst. De Stichting, een consortium van onder meer bouwpromotoren, makelaars, banken en notarissen, merkt ook op dat een aantal bedrijven verhuizen of kiezen voor een vestiging Nederland. "De reden daarvoor hoeft niet ver gezocht te worden: in Nederland betaal je op de eerste schijf van 200.000 euro slechts 20 procent vennootschapsbelasting. Vanaf 200.000 euro en meer is dat 25 procent, wat nog altijd een pak lager is dan de 33,99 procent in België", aldus Zuurveld.
(bron: Belga)