Nieuwbouw loopt tot halfjaar vertraging op

vrijdag 24 april 2020 09:00
Nieuwbouw loopt tot halfjaar vertraging op

Bron: Pixabay

“Elektricien en loodgieter kunnen vandaag niet meer tegelijkertijd aan het werk” 

Zowat alle projectontwikkelaars worden door de coronacrisis geconfronteerd met ernstige vertragingen bij nieuwbouwprojecten. In veel gevallen is sprake van drie tot zes maanden vertraging, zo blijkt vrijdag uit een rondvraag van de krant De Tijd.

Door de noodzaak van social distancing vielen werven stil of kan niet meer zo efficiënt worden gewerkt. "Vroeger konden een elektricien en een loodgieter tegelijkertijd aan het werk zijn. Dat is vandaag vrijwel onmogelijk", zegt Steven Potvin, CEO van Antonissen Development Group.

Werkkrachten en bouwmaterialen

Er is ook vertraging bij gebrek aan buitenlandse arbeidskrachten. In een gemiddeld kwartaal werken in de bouw in Vlaanderen 30.000 buitenlandse arbeiders, goed voor 12.000 voltijdse jobs. Ze komen vooral uit Nederland, Polen, Portugal, Roemenië en Oekraïne. Bij het begin van de crisis gingen velen terug naar hun thuisland. Nu geraken ze, met uitzondering van de Nederlanders, moeilijk terug naar Vlaanderen.

De voorbije weken was er ook een tekort aan bouwmaterialen uit Zuid-Europa, maar dat lijkt vrijwel volledig opgelost.

Om de achterstand zoveel mogelijk in te halen, pleiten ontwikkelaars ervoor het bouwverlof in te korten, zowel in de zomer als komende winter.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...