Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner

woensdag 18 februari 2015 14:00
Nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner

“Appartementen zijn kleiner in oppervlakte en halen gemiddelde naar beneden” 

De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouwwoningen waarvoor tussen januari en oktober 2014 een vergunning werd uitgereikt, bedroeg gemiddeld 96 vierkante meter. Dat is 5 vierkante meter minder dan in 2013 en 10 vierkante meter minder dan in 2012, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie. De daling is onder meer een gevolg van de opmars van de appartementen.

De voornaamste oorzaak van de kleiner wordende nieuwbouwwoningen is de verschuiving naar appartementen, zo valt te horen bij sectorfederaties Confederatie Bouw en Bouwunie. De appartementen zijn kleiner in oppervlakte en halen de gemiddelde bewoonbare oppervlakte dus naar beneden.

Bouwgrond

"Maar tegelijk worden alle woningen, appartementen en huizen, ook kleiner", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. "Waar een appartement vroeger gemiddeld zo'n 120 vierkante meter groot was, is dat nu 70 vierkante meter." De gewone woonhuizen worden dan weer kleiner omdat bouwers zo minder bouwgrond moeten betalen.

Dit jaar werden al 47.079 vergunningen voor nieuwbouwwoningen uitgereikt, waarvan 19.517 ééngezinswoningen en 27.562 appartementen. In volledig 2013 werden samengeteld 48.986 vergunningen gegeven.

Volgende week donderdag start in Brussels Expo de jaarlijkse bouw- en verbouwbeurs Batibouw. Het grote publiek is welkom van zaterdag 28 februari tot en met zondag 8 maart. Donderdag 26 en vrijdag 27 februari zijn voorbehouden voor professionele bezoekers. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...