Nieuwe brochure moet eigenaars helpen zonder discriminatie huurders te kiezen

woensdag 02 december 2015 19:30
Nieuwe brochure moet eigenaars helpen zonder discriminatie huurders te kiezen

“Selectieproces mag niet discrimineren als het om beschermde criteria gaat” 

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft woensdag een brochure over "discriminatie op de huurmarkt" gepubliceerd voor kandidaat-huurders, eigenaars en professionals in de sector. De instelling herhaalt dat ze vorig jaar 156 dossiers geopend heeft die gelinkt zijn aan discriminatie op de huurmarkt. Discriminatie op de huurmarkt is breder dan enkel uitsluiting op basis van etniciteit, en treft ook eenoudergezinnen, werklozen en holebi's. Dat blijkt uit de cijfers van de diversiteitsbarometer van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. 42 procent van de huurders uit etnisch culturele minderheden en 61 procent van de werkloze huurders geven aan slachtoffer te zijn van discriminatie op de huurmarkt.

Op woensdag organiseerden Brussels minister voor Huisvesting Céline Fremault (cdH) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) in het Brussels parlement een bijeenkomst over discriminatie op de huisvestingsmarkt. Bianca Debaets: "Hier kan Brussel leren van ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland om discriminatie op de huurmarkt doelgericht aan te pakken. De lancering van een nieuwe brochure voor huurders, verhuurders en vastgoedkantoren speelt hierin een belangrijke rol."

Selectie

De brochure bevat onder meer een opsomming van wat je als verhuurder mag vragen aan de kandidaat-huurder, zonder daarbij de wet te overtreden. Zo zijn de gezinssamenstelling, het bezit van huisdieren en de solvabiliteit gegevens die een eigenaar of vastgoedkantoor mag vragen, omdat ze vallen onder de contractvrijheid. Maar het selectieproces mag niet discrimineren als het om zogenaamde "beschermde criteria" gaat, zoals nationaliteit, geslacht, taal, huidskleur, burgerlijke stand, huidige of toekomstige gezondheidssituatie, sociale herkomst, leeftijd of seksuele, politieke, religieuze of filosofische voorkeur.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...