Nieuwe maatregelen tegen malafide vastgoedmakelaars goedgekeurd

woensdag 29 november 2017 09:30
Nieuwe maatregelen tegen malafide vastgoedmakelaars goedgekeurd

“Vastgoedmakelaars moeten in toekomst over derdenrekening beschikken” 

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft deze week unaniem een wetsontwerp goedgekeurd met maatregelen tegen oneerlijke vastgoedmakelaars. Zo wordt het binnenkort mogelijk voor gedupeerden om een gerechtelijke spoedprocedure te starten voor bezwarende maatregelen tegen malafide makelaars. Vastgoedmakelaars worden ook verplicht een afgescheiden derdenrekening te gebruiken.

Transparantie

Met die spoedprocedure willen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Middenstand Denis Ducarme (MR) voorkomen dat malafide vastgoedmakelaars nog meer slachtoffers maken en verdere schade berokken aan de sector. Bedoeling is dat de informatie ook verschijnt op de website van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (VIF), waar hij voor iedereen zichtbaar is.

Daarnaast zullen vastgoedmakelaars in de toekomst over een derdenrekening moeten beschikken, net zoals notarissen, advocaten en gerechtsdeurwaarders. CD&V-Kamerlid Raf Terwingen had daarvoor geijverd. Zo'n rekening moet voorkomen dat er een vermenging bestaat tussen het privévermogen en het professionele vermogen. Het geld dat klanten hen toevertrouwen, wordt op die manier beter beschermd. Het zal bijvoorbeeld ook buiten een eventueel faillissement vallen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...