Nieuwe maatregelen tegen malafide vastgoedmakelaars op komst

woensdag 19 juli 2017 10:00
Nieuwe maatregelen tegen malafide vastgoedmakelaars op komst

“Bedrog kleine minderheid verstoort eerlijke concurrentie” 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega op Middenstand Willy Borsus (MR) ondernemen stappen tegen oneerlijke vastgoedmakelaars. Voor gedupeerden wordt het binnenkort mogelijk om een gerechtelijke spoedprocedure op te starten voor bewarende maatregelen tegen malafide makelaars, om te voorkomen dat ze nog meer slachtoffers maken. Die informatie komt bovendien op de website van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars BIV, waar ze voor iedereen zichtbaar is.

De maatregel kadert in een bredere operatie voor de verbetering van de organisatie van het beroep van vastgoedmakelaar, dat vrijdag binnen de ministerraad werd goedgekeurd en waar beide ministers dinsdag over communiceren.

Bescherming

Naast de mogelijkheid voor een spoedprocedure voor bewarende maatregelen worden vastgoedmakelaars bijvoorbeeld ook verplicht om gebruik te maken van afgescheiden rekeningen voor het privé- en het professionele vermogen. De makelaar mag het geld dat hij van klanten krijgt niet gebruiken voor andere persoonlijke doeleinden. Door met gescheiden rekeningen te werken, zijn de bedragen van klanten beter beschermd bij een eventueel faillissement van de vastgoedmakelaar.

"Mensen die een eigendom willen kopen, moeten beschermd worden tegen malafide personen. Wanneer ze hun vertrouwen geven aan een vastgoedmakelaar moeten de kopers ook de garantie hebben dat hun vertrouwen niet misbruikt wordt", reageert minister Geens. "Daarnaast is het voor makelaars belangrijk dat zij hun werk kunnen blijven uitvoeren. Mensen met slechte bedoelingen moeten dus gesignaleerd worden opdat er een correctie sanctie kan volgen."

Imago

Voor Borsus is het vooral belangrijk dat de vastgoedsector verder professionaliseert. "Het bedrog van een kleine minderheid van oneerlijke vastgoedmakelaars besmeurt het imago van het beroep en verstoort de eerlijke concurrentie", meent hij. De maatregelen worden vermoedelijk begin volgende maand al van kracht, valt te horen op het kabinet-Geens.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...