Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Nooit eerder studeerden zoveel jongeren vastgoedmakelaar

maandag 03 maart 2014 09:27
Nooit eerder studeerden zoveel jongeren vastgoedmakelaar

“Meer mensen doen een beroep op een professional” 

Het beroep van vastgoedmakelaar wint aan populariteit. Het aantal jongeren dat aan de hogeschool de opleiding vastgoedmakelaar studeert, is in drie jaar tijd met 34 procent gestegen. Dat meldt de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) vrijdag.

De studierichting Bachelor in Vastgoed kan gevolgd worden in drie hogescholen: KaHo Sint-Lieven (Aalst), HoGent (Gent) en AP Hogeschool (Mechelen). In 2010 volgden in totaal 685 studenten deze studierichting. In 2013 steeg het aantal tot 920. De opleiding in Gent kende een stijging van 361 studenten in 2010 tot 457 in 2013. In Aalst was er een gelijkaardige groei: van 117 studenten in 2010 tot 180 in 2013. In Mechelen ten slotte steeg het aantal studenten vorig jaar van 207 tot 283.

Naast de bacheloropleiding blijkt ook de opleiding voor vastgoedmakelaar in avondonderwijs aan interesse te winnen. Zo schreven er in het schooljaar 2009-2010 1.172 cursisten zich in voor de Syntra-ondernemersopleiding vastgoedmakelaar. Vorig schooljaar waren er dat 1.373, een stijging van 17 procent.

Toegevoegde waarde

De Confederatie van Immoberoepen verklaart de stijgende populariteit door het feit dat steeds meer een beroep wordt gedaan op een professional. "Voor de Vlaming blijft eigendomsverwerving van groot belang", zegt woordvoerder Dajo Hermans. "Daartegenover zien we de verplichtingen en regels toenemen. Die complexiteit zorgt er dan ook voor dat de toegevoegde waarde van de vastgoedmakelaar almaar duidelijker wordt."

Niet elke afgestuurde gaat echter als vastgoedmakelaar aan de slag. Door de variatie binnen het opleidingspakket liggen er ook elders mogelijkheden. Afgestudeerde vastgoedmakelaars komen ook terecht bij onder meer projectontwikkelaars, bouwbedrijven met eigen projectontwikkeling, beheerders van vastgoed, zoals banken, pensioen- en verzekeringsmaatschappijen en de overheid.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...