Nooit was het vertrouwen van de consument in de vastgoedsector zo groot

dinsdag 22 november 2016 09:00
Nooit was het vertrouwen van de consument in de vastgoedsector zo groot

“Er gaapt een diepe kloof tussen perceptie en realiteit” 

WES Research publiceerde vorige week de eerste Real Estate Trust barometer. Daaruit blijkt dat 42% van de Belgen geen of amper vertrouwen zou hebben in de vastgoedsector. CIB Vlaanderen, de grootste beroepsfederatie van vastgoedmakelaars en syndici, en het BIV, het beroepsinstituut van de sector, zijn verbaasd over dat resultaat, zeker gezien objectieve cijfers net het tegendeel aantonen. De sector is immers de afgelopen jaren in ijltempo geprofessionaliseerd. “In de praktijk plukken we daar ook de vruchten van. Meer dan de helft van de Vlamingen doet voor de verkoop van zijn woning een beroep op een vastgoedmakelaar. Er gaapt een diepe kloof tussen realiteit en perceptie wanneer we kijken naar de manier waarop de consument tegenover de vastgoedsector staat.”

Kloof tussen realiteit en perceptie

Het vertrouwen van de Belg in vastgoed als veilige belegging was de voorbije jaren nog nooit zo groot. De consument is terecht blijven geloven in vastgoed. Het aantal vastgoedtransacties stijgt dan ook jaar na jaar.

Daarbij blijkt de consument steeds vaker het vertrouwen te vestigen in een vastgoedkantoor wanneer hij zijn pand wil verkopen, verhuren of beheren. Het marktaandeel van de sector overschreed bij verkoop in 2012 voor het eerst de 50%. Doorheen de jaren is het marktaandeel enkel verder blijven groeien en bedraagt het momenteel 56%. Meer dan 1/3 van de verhuurders kiest voor een vastgoedmakelaar om hun huurwoning op de markt aan te bieden.

Kijken we dan vervolgens naar klantentevredenheid, dan zit de hele sector gemiddeld op 7,7 op een schaal tot 10. 83% van de klanten zou hun vrienden of familie aanraden om ook via een vastgoedkantoor te verkopen. “Deze scores inzake klantentevredenheid onderschrijven de kloof tussen realiteit en perceptie. Want wie met een vastgoedmakelaar in zee gaat, is in de grote meerderheid van de gevallen tevreden tot zeer tevreden over de dienstverlening.”

De tegenstelling tussen deze cijfers en de conclusies van de studie is erg groot. CIB Vlaanderen en het BIV stellen zich dan ook grote vragen bij de objectiviteit van deze conclusie.

Werken aan vertrouwen

De cijfers inzake credibiliteit blijven echter een uitdaging voor de sector. Net daarom is de professionalisering voor de sector al jarenlang een absolute prioriteit voor CIB Vlaanderen en het BIV. “We werken elke dag keihard aan initiatieven om het vertrouwen bij de consument in de vastgoedsector te doen toenemen. Zoals WES Research terecht stelt, kampen we echter met een historisch probleem, daterend van de tijd toen de sector nog niet gereglementeerd was en er veel cowboys actief waren op de markt, die de hele sector in een verkeerd daglicht plaatsten. Gelukkig lezen we in de Real Estate Trust barometer ook dat jongere mensen meer vertrouwen hebben in de sector. Dat illustreert dat er niet alleen in de sector maar ook bij de consument sprake is van een generatiekloof.”

Professionalisering

Bij verkoop en verhuur verschaffen de vastgoedmakelaars meer informatie dan ooit tevoren aan potentiële kopers en huurders en aan hun opdrachtgevers. De deontologie van de sector is gevoelig verstrengd en via de tuchtrechtspraak worden de rotte appels systematisch verwijderd. Bovendien is elke vastgoedmakelaar verplicht om zijn burgerlijke beroepsaansprakelijkheid - en die van zijn personeel - te verzekeren. Op die manier is ook de gedupeerde beschermd wanneer er door de fout van de vastgoedmakelaar iets misloopt bij een transactie. Door middel van een uitgebreid (en verplicht) opleidingsaanbod neemt de expertise van de vastgoedmakelaars jaar na jaar toe. CIB Vlaanderen heeft tot slot in samenwerking met het notariaat gezamenlijke modeldocumenten ontwikkeld, waardoor de consument meer dan ooit vertrouwen mag hebben in de juridische onderbouwing van de transactie. 

Dit alles maakt dat de consument steeds vaker én met het volste vertrouwen een vastgoedkantoor binnenstapt. 

(Bron: CIB Vlaanderen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...