Notarissen sloten vorig jaar beduidend meer vastgoedtransacties af

woensdag 13 januari 2016 10:00
Notarissen sloten vorig jaar beduidend meer vastgoedtransacties af

“Lage rentevoeten, vergrijzing en zoektocht naar vastgoedinvesteringen” 

De notarissen in België hebben vorig jaar 6,4 procent meer woningen verkocht dan in 2014. Het is het zevende jaar op rij dat het aantal vastgoedtransacties toeneemt. Dat blijkt woensdag uit de Notarisbarometer voor 2015 van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

De Waalse vastgoedmarkt, waar het aantal transacties met meer dan 10 procent steeg, trekt het gemiddelde omhoog. Maar ook in Brussel (+4,8 procent) en Vlaanderen (+4,7 procent) waren er meer transacties. Eerder was al gebleken dat de hervorming van de woonbonus in Vlaanderen, waardoor het aantal transacties eind 2014 piekte, niet tot een ineenstorting had geleid in het begin van 2015.

Trends

De notarissenfederatie wijst onder meer naar de lage rentevoeten. "Die zorgen ervoor dat heel wat jonge mensen vlotter de stap zetten om een woning te kopen", stelt woordvoerder Bart van Opstal in een persbericht. "Daarnaast zijn mensen van middelbare leeftijd op zoek naar een rendabele vastgoedinvestering. Een derde tendens is een gevolg van de vergrijzing van onze bevolking: veel mensen verkopen hun woning en ruilen deze in voor een appartement of een vorm van begeleid wonen (serviceflat, seniorenflat, kangoeroewoning)."

De gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis in België bleef stabiel tegenover 2014 (+0,1 procent) op 234.699 euro. Een appartement werd verkocht voor gemiddeld 205.148 euro (+1,9 procent). In Vlaanderen was er in beide categorieën een stijging van bijna 3 procent (tot gemiddeld 259.642 euro voor een woonhuis en 209.433 euro voor een appartement).

De federatie voegt nog toe dat de herfinanciering van hypothecaire kredieten over haar piek heen is. "We kunnen redelijkerwijs veronderstellen dat alle huishoudens die eropuit waren hun krediet te herbekijken, dit gedaan hebben na de forse verlaging van de rentevoeten in 2014. Daardoor bereiken we vandaag een verzadigingsniveau", klinkt het.

De notarissen stelden ten slotte een daling vast van het aantal authentieke testamenten, het aantal huwelijksovereenkomsten en het aantal scheidingen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...