Omgevingsvergunning uitgesteld naar 2018

donderdag 25 mei 2017 12:00
Omgevingsvergunning uitgesteld naar 2018

“Eerdere deadline onmogelijk geworden door aanhoudende problemen” 

De invoering van de omgevingsvergunning, de samenvoeging van de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning, wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Door de aanhoudende problemen met de software is de deadline van 1 juni 2017 onmogelijk geworden. Dat staat in een voorstel van decreet dat woensdag via spoedbehandeling unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Dat de invoering van de omgevingsvergunning niet van een leien dakje liep, was al bekend. Het platform waarop de aanvragen sinds 23 februari verplicht digitaal moeten worden ingediend, is zelfs even offline gehaald. Steden en gemeenten konden uitstel vragen tot 1 juni, wat ze ook massaal deden. Op 1 juni moest dan de verplichte overstap volgen naar het omgevingsloket voor alle vergunningen.

Uitstel

Maar het digitale platform blijft haperen. Steden en gemeenten en ook architecten drongen aan op bijkomend uitstel en een groep architecten stelde vakminister Joke Schauvliege (CD&V) zelfs in gebreke. De topman van de administratie, secretaris-generaal van Ruimte Vlaanderen Peter Cabus, heeft dinsdag via een brief ook laten weten dat het systeem niet klaar is voor een algemene invoering op 1 juni.

Daarom is beslist de invoering uit te stellen naar 1 januari 2018. De handvol gemeenten die intussen wél al de overstap hebben gemaakt naar het omgevingsloket zullen dat kunnen blijven gebruiken, maar voor de rest van de lokale besturen schuift de overstap door naar begin 2018.

Reacties

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA), een van de indieners van het spoeddecreet, reageert met gemengde gevoelens. "De omgevingsvergunning is een fantastisch instrument maar we kunnen het ons niet veroorloven om architecten, investeerders, burgers en steden en gemeenten op te zadelen met een slecht functionerend systeem. Dit uitstel is dus noodzakelijk. Alles laten doorgaan zou in de huidige stand van zaken een enorme chaos met zich meebrengen en dat willen we absoluut vermijden."

Ook Lydia Peeters (Open Vld) steunt het uitstel, maar betreurt het "beschamende" traject dat het dossier heeft gelopen. Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang keurden het uitstel goed, al was dat bij sommigen met lange tanden. Sp.a-parlementlsid Bruno Tobback: "We keuren dit uitstel mee goed, maar eigenlijk is dit toch gewoon wanbeleid. Dit dossier is op een schandalige manier aangepakt. U (minister Schauvliege, red.) bent al lang op voorhand gewaarschuwd dat het niet zou werken. We moeten op een grondige manier gaan uitzoeken hoe dit zo is kunnen foutlopen".

Niet efficiënt

Het uitstel van de omgevingsvergunningen tot 1 januari 2018 is de "enige juiste beslissing" die het Vlaams Parlement kon nemen. Dat zegt Kris Baetens, directeur van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) woensdag. "Het systeem was niet performant en niet efficiënt."

Nochtans gelooft Baetens in de omgevingsvergunning. "Maar de komende maanden zal moeten blijken of het overleg met de doelgroepen en de ontwikkelingen van het systeem transparant gebeuren." Want daar knelde het schoentje. "Er was onvoldoende samenwerking, onvoldoende openheid over de vorderingen die gemaakt werden en de hiaten waarop men botste. Al klonk het in het Vlaams Parlement nu toch dat ze willen werken aan die openheid", aldus nog Baetens.

De ingebrekestelling die het NAV samen met 500 architecten indiende tegen Schauvliege wordt met deze beslissing stopgezet. "We nemen akte van dit nieuwe feit en gaan niet verder met onze actie", besluit de NAV-directeur.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...