Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Onzekerheid over woonbonus zorgt voor uitstel van woonproject

vrijdag 27 september 2013 15:57
Onzekerheid over woonbonus zorgt voor uitstel van woonproject

“Wens om te bouwen komt in het gedrang” 

Meer dan 30 procent van de Belgen die met een concreet bouwproject rondlopen, stelt dat project uit als gevolg van een mogelijke hervorming van de woonbonus. Dat blijkt uit een enquête van Batibouw bij meer dan 3.300 Belgen.

Meer dan 50 procent geeft aan dat de mogelijke hervorming hun wens om te bouwen in het gedrang brengt. Na de verkiezingen van 2014 zal de fiscale aftrek van het woonkrediet niet langer een federale bevoegdheid zijn, maar een gewestelijke. Hoe Vlaanderen, Brussel en Wallonië dat in de praktijk gaan invullen, is nog niet helemaal duidelijk en dat zorgt voor onzekerheid bij kandidaat-bouwers en -verbouwers.

Verwachtingen

Over de mogelijke impact op de woningprijzen van een eventueel ingekrompen woonbonus zijn de meningen sterk verdeeld. "32 procent van de Nederlandstaligen verwacht dat in dit scenario de woningprijzen zullen dalen of op zijn minst minder snel zullen stijgen. 39 procent denkt van niet. Bij de Franstaligen voorziet 40 procent een lagere of stabielere woningprijs bij een correctie van de woonbonus, tegenover 37 procent die het tegendeel verwacht."

Geert Maes, algemeen directeur van Batibouw, roept alle regio's op om na de verkiezingen zo snel mogelijk werk te maken van het dossier. Duidelijkheid op korte termijn is een absolute noodzaak, aldus Maes, die verwacht dat het voor eventuele echte wijzigingen aan de hypothecaire aftrek hoogstwaarschijnlijk wachten is tot begin 2015.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...