Ook IMF waarschuwt voor woningmarkt

vrijdag 09 maart 2018 14:00
Ook IMF waarschuwt voor woningmarkt

“Kapitaalbuffers aanleggen om verliezen te absorberen” 

Net als de Nationale Bank eerder, waarschuwt ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor kwetsbaarheden op de woningmarkt ten gevolge van de gunstige economische conjunctuur. Er worden meer hypothecaire leningen verstrekt en de schuldgraad van gezinnen neemt toe. Banken moeten zich daartegen wapenen, zegt het IMF na nieuwe stresstests bij banken en verzekeraars.

Het IMF sluit zich zo aan bij het voorstel van de Nationale Bank van België om de banken extra kapitaalbuffers te laten aanleggen, waarmee ze mogelijke verliezen in hun hypotheekportefeuille kunnen absorberen.

Economische groei

Uit de stresstests bleek voorts dat de Belgische financiële sector de voorbije jaren "robuuster" is geworden. Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen zijn beter gewapend om eventuele zware macrofinanciële schokken op te vangen.

Het IMF publiceerde donderdag ook een nieuw landenrapport voor België. De grote lijnen daarvan waren midden december al bekendgemaakt. Zo verwacht de instelling een economische groei dit jaar van bijna 2 procent in België. Het stelt een goede conjunctuur vast, maar wijst op uitdagingen als de afbouw van de overheidsschuld, het bereiken van een structureel begrotingsevenwicht, meer investeringen in infrastructuur en een gefragmenteerde arbeidsmarkt.

Blijvend hervormen

"De gunstige economische context is een opportuniteit om de veerkracht en het groeipotentieel op lange termijn van de Belgische economie te versterken", stelt het IMF. Dezelfde conclusie trok eerder ook al NBB-gouverneur Jan Smets, toen hij bij de voorstelling van het jaarverslag van de instelling waarschuwde voor "zelfgenoegzaamheid" na de goede economische prestaties in 2017. En ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt zit op eenzelfde lijn. "Ik ben zeer tevreden met dit goede rapport. Het mag echter geen reden zijn om achterover te gaan leunen. We moeten verder blijven saneren en hervormen", reageert hij.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...