Op twee na drukste jaar ooit voor Belgische notarissen

dinsdag 28 april 2015 12:59
Op twee na drukste jaar ooit voor Belgische notarissen

“Oorzaken zijn de wijziging van de woonbonus en de dalende intrestvoeten” 

2014 is het op twee  na drukste jaar ooit geweest voor de Belgische notarissen. In totaal werden er 869.687 akten verleden, 3 procent meer dan in 2013. Enkel 2005 en 2011 waren beter. Dat meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) dinsdag in haar jaarverslag.

Oorzaken zijn de wijziging van de woonbonus, waardoor veel landgenoten zich haastten om nog van het oude systeem te kunnen genieten, en de dalende intrestvoeten, waardoor anderen hun lening gingen herfinancieren. "Tot de allerlaatste uren van 2014 zijn de notariskantoren hier druk mee bezig geweest", klinkt het in een persbericht. 

In Vlaanderen (+7,6 procent) en Wallonië (+3,9 procent) was er een stijging. In Brussel, dat de woonbonus behield, daalde de vastgoedactiviteit (-7,8 procent).

Herstel

Het notariaat zegt overigens stilaan ook tekenen van economische beterschap te zien. Hoewel het aantal oprichtingsakten voor nieuwe vennootschapen op 2 jaar tijd met bijna 15 procent is gedaald, zou die trend zich stabiliseren. Ook daalde het aantal faillissementen in 2014 met bijna 8 procent tegenover 2013.

Het KFBN zegt verder dat het meer dan ooit digitaal gaat, met projecten als 'eRegistration', waarbij akten elektronisch naar het hypotheek- en registratiekantoor verzonden worden. Ook treedt een nieuwe generatie aan, klinkt het, met meer dan 1.000 notarissen die sinds de nieuwe wet van 1999 geslaagd zijn voor het examen voor kandidaat-notaris. Het aantal vrouwelijke notarissen is sindsdien verdriedubbeld tot 443.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...