Openhuizendag in nieuw kleedje door Mijn Thuis Op Maat

dinsdag 04 september 2018 13:00
Openhuizendag in nieuw kleedje door Mijn Thuis Op Maat

“Betonstop is niet hetzelfde als een bouwstop” 

Wie (ver)bouwplannen heeft, kan op zondag 30 september terecht op 140 verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel, zowel in dorpskernen als de stad, om inspiratie op te doen. Deze openhuizendag zit dit jaar in een nieuw kleedje. Wat vorig jaar nog "Mijn Huis Mijn Architect" heette, heet dit jaar "Mijn Thuis Op Maat".

Daarnaast werd het idee van de openhuizendag opengetrokken, met als bedoeling in te spelen op de troeven van de nieuwe woonvormen: flexibel, betaalbaar, groen en goed bereikbaar. De organisatie is dit jaar in handen van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV).

Nieuwe woonvormen

De voorbije jaren nam de Orde van Architecten het initiatief, maar was de praktische uitwerking in handen van NAV. De Orde besliste dit jaar om, anders dan de voorbije jaren, geen openhuizenweekend te organiseren, en NAV is in dat gat gesprongen.

NAV maakt van de gelegenheid gebruik om het concept open te trekken, en (ver)bouwers te tonen dat de betonstop niet hetzelfde is als een bouwstop. "Tegen 2050 heeft Vlaanderen nood aan een half miljoen nieuwe wooneenheden", aldus NAV in een aankondigend persbericht. "Als je die wetenschap tegen het licht van de betonstop houdt, dan weet je dat nieuwe woonvormen zich opdringen. Ze vormen een enorme uitdaging voor ontwerpers en de nieuwe bewoners en zijn vooral een absolute maatschappelijke noodzaak met het oog op een betere mobiliteit, blijvend betaalbaar wooncomfort en een betere luchtkwaliteit en gezondheid."

Een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je op www.mijnthuisopmaat.be. Wie zich registreert op de website, krijgt gratis toegang tot de deelnemende woningen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...