Opnieuw recordjaar voor Belgisch vastgoed

vrijdag 19 januari 2018 10:00
Opnieuw recordjaar voor Belgisch vastgoed

“Periode van prijsstabilisatie” 

Vorig jaar is een recordaantal vastgoedtransacties afgesloten in België. Dat blijkt uit de Notarisbarometer, die gebaseerd is op de ondertekende compromissen. De prijzen van zowel de woonhuizen als de appartementen stegen vorig jaar met 2,5 procent. De notarissen verwachten een periode van prijsstabilisatie, zegt woordvoerder Bart van Opstal.

Het jaar 2016 was al een recordjaar voor Belgisch vastgoed, maar in 2017 waren er nog 0,8 procent meer transacties. De drukste maanden waren volgens de notarissen maart, oktober en november.

De gemiddelde prijs van een woonhuis bedroeg 240.451 euro, terwijl een appartement gemiddeld voor 215.440 euro van eigenaar wisselde.

In Vlaanderen steeg de prijs van een huis met 2,6 procent tot gemiddeld 266.928 euro, in Wallonië met 2,7 procent tot 183.445 euro. In Brussel was er een daling van -2,5 procent naar 429.689 euro.
Een appartement werd wel in alle regio's duurder; +2,3 procent in Vlaanderen (220.268 euro), +3,2 procent in Brussel (234.736 euro) en +3,4 procent in Wallonië (172.367 euro).

Factoren

Dat Belgisch vastgoed het zo goed deed, heeft volgens woordvoerder Van Opstal te maken met het groeiend optimisme bij de Belgen. Het aantal jobs zit in de lift, er zijn meer startende ondernemers en bestaande bedrijven investeren volop. Of 2018 opnieuw een recordjaar wordt, hangt af van verschillende factoren. "Als de intrest laag blijft en het aantal jobs blijft stijgen, zal dat de markt ondersteunen. Vraag is ook of beleggers even actief zullen blijven. Dat hangt af van de alternatieven, bijvoorbeeld de rente op spaarboekjes."

Wat de prijzen betreft, valt het de notarissen op dat er geen verschil meer is in de prijsevolutie van huizen en appartementen. "Bovendien kennen Vlaanderen en Wallonië gelijkaardige prijsstijgingen. Ze worden als één markt gezien", zegt Van Opstal. "Met een inflatie van 2,1 procent is een prijsstijging van 2,5 procent klein. We gaan dus eerder naar een periode van prijsstabilisatie."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...