Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Overstromingsgevaar verplicht te melden bij verkoop woning vanaf 11 oktober

maandag 14 oktober 2013 14:31
Overstromingsgevaar verplicht te melden bij verkoop woning vanaf 11 oktober

“Informatie over O-peil bevordert de uniformiteit en duidelijkheid” 

Wie vanaf 11 oktober een woning verkoopt zal verplicht moeten vermelden of die al dan niet in een overstromingsgevoelig gebied ligt. “De aankoop van een woning is voor vele burgers namelijk de grootste investering die ze ooit zullen doen. Een goede omkadering is net daarom zeer belangrijk,” vindt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Ook door de confederatie van Immobiliënberoepen van Vlaanderen, het CIB Vlaanderen, wordt de nieuwe informatieplicht positief onthaald.

De koper krijgt na het E-peil, de energieprestatie, nu ook informatie over het O-peil van zijn woning. De nieuwe wettelijke verplichting geldt voor vastgoedmakelaars, notarissen en eigenaars. Bedoeling is de consument nog beter te informeren over zijn droomwoning. "Niet onbelangrijk," zegt het CIB, "want in Vlaanderen staan 5.000 tot 10.000 eigenaars geregeld met natte voeten in hun woonkamer". Joke Schauvliege benadrukt hierbij nog verder dat potentiële kopers en huurders vaak niet op de hoogte zijn van het feit dat hun woning of perceel gelegen is in overstromingsgevoelig gebied. “Er was dus nood aan een eenduidige informatieverplichting hierover,” aldus de minister van Leefmilieu.

O-peil

De Vlaamse vastgoedmakelaars hopen echter wel dat de term "overstromingsgevoelig" niet nodeloos voor ongerustheid zorgt bij potentiële kopers of huurders. Bij woningen in "mogelijk overstromingsgevoelig gebied" is de kans op wateroverlast namelijk veel kleiner dan bij panden in "effectief overstromingsgebied", zeggen die.

Het O-peil is daarenboven niet de laatste informatieverplichting die geïmplementeerd wordt. Vastgoedmakelaars zullen bijvoorbeeld op termijn ook in de publiciteit moeten meedelen of het om een beschermd pand gaat.

De Vlaamse vastgoedmakelaars staan positief tegenover de uitbreiding van deze informatieverplichtingen, maar vragen vrijdag in een persbericht de beleidsmakers uitdrukkelijk "om rekening te blijven houden met de praktische uitvoerbaarheid van deze nieuwe regels, zeker met de beperkte publiciteitsruimte die vaak voorhanden is".

Of er overstromingsgevaar is voor de woning, kan worden opgezocht op de website www.watertoets.be. Ook is er meer informatie terug te vinden over de nieuwe informatieplicht zelf.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...