Plenaire Kamer stemt in met uitbreiding burgerlijke aansprakelijkheid in bouw

dinsdag 16 mei 2017 14:00
Plenaire Kamer stemt in met uitbreiding burgerlijke aansprakelijkheid in bouw

“Actoren moeten zich laten verzekeren voor tienjarige aansprakelijkheid” 

Aannemers, studiebureaus en andere bedrijven in de bouwsector zullen voortaan een verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. De plenaire Kamer heeft donderdagavond ingestemd met een wetsontwerp in die zin van ministers Kris Peeters en Willy Borsus.

Architecten waren al langer verplicht om zich te laten verzekeren, maar de andere actoren in de bouw, zoals aannemers, niet. Dat probleem werd in 2007 al vastgesteld door het Grondwettelijk Hof en is nu rechtgezet. Voortaan moet iedereen, ook bijvoorbeeld studiebureaus, zich laten verzekeren voor een tienjarige aansprakelijkheid.

Verzekeren

De verzekering is van toepassing voor gebouwen die bestemd zijn voor bewoning. De maximum vergoeding bij schade bedraagt 500.000 euro. Wie actief is in de bouw kan kiezen voor een jaarpolis of een verzekering per project. Die laatste kunnen verschillende dienstverleners ook samen afsluiten.

Reacties

De nieuwe regels lokten al heel wat kritiek uit bij de sector. De verzekering zal bouwen duurder maken, zo waarschuwden de Confederatie Bouw en Bouwunie na de goedkeuring door de ministerraad. Netwerk Architecten Vlaanderen vond dan weer dat de aansprakelijkheid voor aannemers niet ver genoeg gaat, omdat ze beperkt is tot de woningbouw en tot tien jaar.

PS, PVDA en DéFI stemden tegen de nieuwe regels. Sp.a, Groen, Vlaams Belang en cdH onthielden zich.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...