Populaire bouwtrends anno 2016

woensdag 18 mei 2016 11:30
Populaire bouwtrends anno 2016

“Leveren ook nog eens een duidelijke bijdrage aan het wooncomfort” 

Mensen zijn dol op trends. Kijk maar naar wat er momenteel hip en trendy is op het gebied van fashion, maar ook op alle andere vlakken word je in je dagelijks leven geconfronteerd met trends. Geen wonder dan ook, dat ook in de bouwwereld duidelijke bouwtrends te onderscheiden zijn. Het ontwerpen van een woning is net zoiets als het ontwerpen van kleding: de architect of designer kijkt naar wat de nieuwste trends zijn in de betreffende branche en neemt deze mee in het ontwerp. Hierdoor sluit het bouwproject naadloos aan bij de verwachtingen die men heeft bij een nieuw pand. Bovendien zorgen bouwtrends ervoor dat men zich blijft vernieuwen en dat woningen het optimale comfort blijven bieden.

Wil jij weten wat de meest populaire bouwtrends van 2016 zijn? Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Natuurlijke elementen

Het is misschien wel het oudste bouwmateriaal van de wereld: hout. Duizenden jaren terug werd hout al gebruikt om er woningen van te bouwen en nu is het weer helemaal terug van weggeweest. In 2016 zien we dat hout vooral gebruikt wordt om huizen te verfraaien, zoals een met hout beklede gevel of kenmerkende moderne, houten luiken aan de buitenkant van het pand.

Niet geheel vreemd, want met hout kun je het huis de uitstraling meegeven die bij jou past. Kies bijvoorbeeld voor elegant, of juist voor stoer. Ook heeft hout een bijzonder groen imago, waardoor het aansluit op de trend om duurzaam te bouwen. Dit geldt uiteraard ook voor andere natuurlijke producten, zoals leisteen, leem en zelfs stro – hele woonwijken worden hier tegenwoordig mee gebouwd.

Ruim opgezette eilandkeukens

Al bij de eerste plannen voor het bouwen van een huis, wordt gedroomd over de nieuwe keuken. Uiteraard weten we allemaal dat de tijd waarin de keuken achter een dichte deur weggestopt zat in een hoekje van het huis, al ver achter ons ligt. Tegenwoordig zijn keukens een onlosmakelijk onderdeel van de leefruimte en zijn ze van alle gemakken voorzien.

Een bouwtrend die in 2016 erg populair is, is de ruime eilandkeuken. Een dergelijke opstelling zorgt namelijk niet alleen voor een ruimtelijke en luxe uitstraling, maar is door het vele werkoppervlak ook nog eens reuze praktisch in gebruik. Met een paar barkrukken aan het aanrechtblad creëer je bovendien in een handomdraai een ruimte waar je met je gezin en met gasten fijn kunt ontspannen voor of na de maaltijd.

Volledig glazen wanden

Daglicht is belangrijk. Dit vind je ook terug in de trend van volledig glazen wanden: van schuifpui tot glazen harmonicadeur. Met het hoogwaardige HR-glas is het vandaag de dag immers mogelijk om een grote glazen wand in de gevel te monteren, zonder dat je concessies hoeft te doen aan de isolatie. Bij goed weer schuif of klap je de glazen wand eenvoudig open en bij minder goed weer houd je hem lekker dicht, zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op het binnenvallen van daglicht.

En wist je, dat glazen wanden ook heel goed binnenshuis geplaatst kunnen worden? Wanneer je hier bij de bouw van je woning rekening mee houdt, kan het een heel bijzonder effect geven om op deze manier een bepaalde ruimte af te scheiden van de rest van het huis. Bijvoorbeeld bij het creëren van een kantoor aan huis.

Geïntegreerde gashaarden

Een open haard in huis is een droom van veel mensen. Helaas is het niet altijd mogelijk om dit ook te realiseren – zelfs niet als je al van het begin af aan betrokken bent bij de bouw van je nieuwe woning. Een goede oplossing (en één waar steeds meer voor gekozen wordt) is het laten plaatsen van een geïntegreerde gashaard.

Het grote voordeel van een geïntegreerde gashaard is dat je met een dergelijk systeem nagenoeg niet meer gebonden bent aan de locatie van de haard. Zelfs in een appartement kan een gashaard geïntegreerd worden in de inrichting van de ruimte. Door deze flexibiliteit is in 2016 dan ook een heuse opleving van de ‘open haard’ te zien.

Praktische bouwtrends gaan nooit voorbij

Bij trends wordt vaak gedacht dat deze vluchtig en van voorbijgaande aard zijn. Nu geldt dat natuurlijk voor veel zaken die ‘in de mode’ zijn, maar op het gebied van bouwtrends ligt het net weer wat anders. Deze bovenstaande trends zijn namelijk niet alleen mooi, maar leveren ook nog eens een duidelijke bijdrage aan het wooncomfort. Deze praktische kant van bouwtrends is dan ook de reden dat toevoegingen als natuurlijke elementen, eilandkeukens, glazen wanden en geïntegreerde gashaarden nog decennia lang geliefd en gewild zullen blijven in woningen.

Ben of ga je een huis bouwen? Houd dan ook rekening met de bouwtrends. Je zult er nog jarenlang plezier van hebben.

(Bron: Bouw en Wonen)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...