Prijzen van huizen gestabiliseerd

vrijdag 30 augustus 2013 09:21
Prijzen van huizen gestabiliseerd

“Vlaamse vastgoedmarkt houdt goed stand” 

Appartementen en bouwgronden zijn in de eerste helft van dit jaar duurder geworden, de prijzen van huizen en villa's zijn gestabiliseerd. Dat blijkt uit de Trends Vastgoedgids, die zich baseert op cijfers van de FOD Economie. De Vlaamse vastgoedmarkt houdt volgens Trends "relatief goed stand in deze nog altijd moeilijke economische tijden", al neemt het aantal transacties af.

De referentieprijs - het punt waarop een kwart van de transacties duurder is en driekwart goedkoper dan die prijs - van een huis bleef in België in het eerste semester stabiel op 240.000 euro. In Vlaanderen was er met een verkoopprijs van 250.000 euro evenmin beweging. Rekening houdend met een inflatie van 1 procent, betekent dit volgens Trends dat er sprake is van een lichte afkoeling op de huizenmarkt.

Op de villamarkt bleven de prijzen nationaal zo goed als stabiel (+1 procent in eerste jaarhelft) op 380.000 euro. In Vlaanderen was er helemaal geen beweging en bleef de referentieprijs op 400.000 euro.

Appartementen en bouwgronden

De referentieprijs van appartementen bleef in het eerste semester wel stijgen, tot 245.000 euro (+2 procent). In Vlaanderen lag de stijging met 3 procent nog iets hoger, tot 247.640 euro. Bouwgronden werden eveneens duurder. Hiervoor kijkt Trends naar de mediaanprijs, die nationaal met 4 procent omhoog ging tot 136 euro per vierkante meter. In Vlaanderen was er een stijging met 2 procent, naar 194 euro per vierkante meter.

Tegenover de stabiele prijzen staat evenwel dat het aantal verkopen in Vlaanderen in alle segmenten lager was dan tijdens de eerste jaarhelft van 2012, hetgeen volgens Trends aangeeft dat de markt afkoelt.

Prijzen zullen stabiliseren

Erik Buyst, professor aan de KU Leuven en adviseur van de Vlaamse regering over het woonbeleid, verwacht dat de markt de komende jaren "rustig verder zal kabbelen, zolang er geen zware renteschokken of een terugval in de werkgelegenheid gebeuren". "Momenteel wordt de markt wel ondersteund door investeerders die andere beleggingsproducten mijden, maar dat zal niet blijven duren. Ik verwacht dat de prijs van de woningen nog een paar jaar zal stabiliseren of licht zal dalen", aldus Buyst. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...