Provincies keuren helft van geweigerde bouwvergunningen toch goed

zondag 07 februari 2016 14:09
Provincies keuren helft van geweigerde bouwvergunningen toch goed

“Moeilijk om consequent ruimtelijk beleid te voeren” 

De Vlaamse provincies keuren vijftig procent van de geweigerde bouwaanvragen die bij hen worden aangevochten toch goed. Dat schrijft Het Nieuwsblad zondag.

Een duidelijke reden daarvoor is er niet, en vaak gaan de provinciebesturen ook in tegen het advies van hun eigen ambtenaar. De praktijk maakt het moeilijk voor de gemeenten om een consequent ruimtelijk beleid te voeren. De gemeenten zijn bevoegd voor het afleveren en weigeren van bouwvergunningen, maar de beslissing kan wel worden aangevochten bij de provincie.

Cijfers

Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt op tafel bij het provinciebestuur, dat in ongeveer 50 procent van de gevallen de weigering ongedaan maakt, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Bart Nevens (N-VA) opvroeg bij Joke Schauvliege (CD&V).

"Probeer als gemeentebestuur maar eens het landelijk karakter van de gemeente te vrijwaren of in te gaan tegen projectontwikkelaar. Sommige aanvragers geven ons de indruk dat het al op voorhand beslist is dat ze hun vergunning zullen krijgen", aldus aldus Nevens, die schepen van Ruimtelijke Ordening is in Kortenberg.

De VVSG stelde minister Schauvliege eerder al voor om provinciebesturen enkel nog te laten tussenkomen bij juridische fouten. Nu kunnen ze ook inhoudelijk beslissingen nemen, en daar knelt het schoentje, klinkt het.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...