Recordaantal Belgen koopt Spaans buitenverblijf

woensdag 27 april 2016 14:00
Recordaantal Belgen koopt Spaans buitenverblijf

“Belgen kiezen meer dan andere buitenlanders voor nieuwbouw” 

Een recordaantal Belgen kocht in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren die Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, kon inkijken. Bovendien blijkt dat een derde van hen voor nieuwbouw opteert.

Maar liefst 2.907 Belgen kochten in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat betekent een stijging met 1,3 procent in vergelijking met 2014, en het zijn er ruim drie en een halve keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op een vierde plaats. Enkel Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed. "Als we rekening houden met het totaal aantal inwoners zijn de Belgen zelfs de absolute koplopers wat Spaans vastgoed betreft, gevolgd door de Noren", aldus Marleen De Vijt, CEO van Azull.

Het nieuwe record is opmerkelijk, gezien de stijging van de Spaanse vastgoedprijzen vorig jaar met 6,6 procent. In 2010 kostte een Spaans buitenverblijf nog gemiddeld 170.000 euro. Vorig jaar was dat al gestegen tot 240.000 euro. "Maar vandaag kan je nog altijd een mooi Spaans buitenverblijf kopen vanaf 160.000 euro, nieuwbouw en inclusief zeezicht. En je bent zeker van een meerwaarde bij verkoop, want de huizenprijzen in Spanje stijgen met zo'n vijf procent per jaar", aldus De Vijt.

Maatstaven

Opmerkelijk is dat Belgen meer dan andere buitenlanders voor nieuwbouw kiezen. Een derde van de Belgen dat vorig jaar een Spaans buitenverblijf kocht, opteerde voor nieuwbouw, terwijl het gemiddelde voor alle buitenlanders op 22 procent ligt. "Naast onze eigen woning moet nu ook de vakantiewoning meer en meer aan alle eisen voldoen. De Belg bouwt of verbouwt zijn tweede verblijf steeds vaker naar zijn eigen smaak", verklaart De Vijt.

Daarnaast is oppervlakte voor veel Belgen een belangrijke maatstaf: ongeveer de helft kocht een pand van meer dan 80 vierkante meter, iets meer dan een vierde kocht een woning groter dan 100 vierkante meter.

In totaal werden vorig jaar 46.728 Spaanse woningen verkocht aan buitenlanders. Vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn populair. Belgen kopen het vaakst een tweede verblijf in eigen land, gevolgd door Frankrijk en Spanje.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...