Recordaantal vastgoedtransacties voor een eerste kwartaal

vrijdag 26 april 2019 09:00
Recordaantal vastgoedtransacties voor een eerste kwartaal

Bron: Pixabay

“Door aantrekkelijke rentevoeten zijn extra veel mensen actief op de vastgoedmarkt” 

De gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gedaald tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). Die notarissen registreerden wel alweer een recordaantal vastgoedtransacties. De gemiddelde prijs van een woonhuis was in de laatste maanden van vorig jaar al met 1,3 procent gedaald, en nu volgde een nieuwe daling van 0,5 procent. "Een woonhuis kost nu gemiddeld zowat 5.000 euro minder dan het niveau dat bereikt werd in het derde kwartaal van 2018", aldus de federatie van het notariaat in een persbericht. Een woonhuis kost nu gemiddeld 253.904 euro in België.

De federatie wijst er wel op dat op langere termijn de prijzen toch stegen. Zo steeg de gemiddelde prijs de voorbije vijf jaar met 11,9 procent (of bijna 27.000 euro). Rekening houdend met de inflatie gaat het om een toename in reële termen van 4,6 procent. "In reële termen bedroeg de stijging per jaar minder dan 1 procent. In die zin is er, in tegenstelling tot andere landen, in België geen sprake van een oververhitte vastgoedmarkt", stelt Fednot.

Prijssetting

Ook in Vlaanderen nam de gemiddelde prijs begin 2019 voor het tweede kwartaal op rij af (-1 procent), tot 279.277 euro. Alleen in de provincie Oost-Vlaanderen was er een stijging. Vlaams-Brabant blijft veruit de duurste Vlaamse provincie (iets meer dan 320.000 euro), Limburg de goedkoopste (ruim 236.000 euro).

De gemiddelde prijs van een appartement steeg het afgelopen kwartaal lichtjes (+0,2 procent), tot 221.656 euro in België. Op vijf jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met 10,9 procent (of 22.000 euro). In reële termen (dus exclusief inflatie) ligt de toename op 3,6 procent, of onder de prijsstijging van de huizen. In Vlaanderen kostte een appartement in het eerste kwartaal gemiddeld 226.641 euro (+1,9 procent tegenover eind vorig jaar).

Vastgoedmarkt

De Belgische notarissen voerden in januari, februari en maart een recordaantal vastgoedtransacties uit voor een eerste kwartaal. Het waren er bijna 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2017, het vorige record. Het aantal transacties steeg in de drie regio's. "De rentevoeten blijven bijzonder aantrekkelijk, waardoor extra veel mensen actief zijn op de vastgoedmarkt", klinkt het.

In Vlaanderen is Antwerpen de grootste vastgoedmarkt: ruim een op de vier transacties in Vlaanderen vindt plaats in de provincie Antwerpen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...