Renovaties doen hypothecaire kredieten pieken in tweede kwartaal

donderdag 23 juli 2015 17:00
Renovaties doen hypothecaire kredieten pieken in tweede kwartaal

“Woonbonus geen noemenswaardige invloed op woningmarkt” 

Er werden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar bijna 65.000 hypothecaire kredieten verleend, voor een bedrag van in totaal meer dan 6,6 miljard euro. Het gaat om recordcijfers voor het tweede kwartaal, zo meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector, donderdag. Vooral de vraag naar renovatiekredieten groeit.

Het aantal nieuwe kredietovereenkomsten lag bijna een derde hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, terwijl het verstrekte totaalbedrag 22 procent omhoog ging.

De groei zit vooral bij de renovaties. Zo lag het aantal kredietovereenkomsten voor renovatie twee derde hoger dan een jaar geleden, en steeg het aantal kredieten voor aankoop met renovatie van een woning met bijna 29 procent. Veel mensen willen hun renovatieproject nog dit jaar uitvoeren, omdat vanaf volgend jaar het verlaagde btw-tarief (van 6 procent) voor renovaties aan woningen van 5 tot 10 jaar oud wordt afgeschaft. 

Stuwende factor

Daarnaast werden 11 procent meer kredietovereenkomsten gesloten voor de aankoop van een woning, terwijl het aantal kredieten voor de bouw van een woning status quo bleef.

Volgens Febelfin lijkt de vermindering van de woonbonus in Vlaanderen dankzij de lage rentevoeten geen noemenswaardige invloed te hebben gehad op de woningmarkt. "De historisch lage rentevoeten blijven een stuwende factor voor de consument om vandaag een woning te verwerven of om er in te investeren", stelt Ivo Van Bulck, de secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, in een persbericht. Omwille van die lage rentevoeten koos ruim 85 procent van de kredietnemers voor een vaste rentevoet.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning steeg in het tweede trimester tot een record van bijna 145.000 euro. Bij bouwkredieten gaat het om gemiddeld ruim 151.000 euro, ook een record.

Bovenstaande cijfers houden geen rekening met de externe herfinancieringen. Zo waren er in het tweede kwartaal bijna 25.000.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...