Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Ripdeals met immobiliëntransacties explosief gestegen

woensdag 24 april 2013 15:50
Ripdeals met immobiliëntransacties explosief gestegen

“Toch zijn slachtoffers terughoudend om aangifte te doen” 

Mensen die het slachtoffer worden van een ripdeal naar aanleiding van een immobiliëntransactie, zijn vaak zeer terughoudend om aangifte te doen. Enerzijds vrezen ze dat politie en gerecht niet alleen aandacht zullen hebben voor de daders maar ook voor het vermogen van het slachtoffer en diens fiscale situatie. Daarnaast zijn veel van hen ook beschaamd dat ze in de listen van de oplichters getuind zijn, zeggen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie.

Beschaamd

De mensen die slachtoffer worden van dergelijke feiten, hebben meestal een vastgoed te koop gesteld dat ettelijke honderdduizenden tot enkele miljoenen euro waard is. De bedragen waarvoor ze opgelicht worden, schommelen tussen de 50.000 en 500.000 euro. "Het gaat dus om mensen die welstellend zijn en veelal zakelijk zeer succesvol zijn", zeggen de FGP-speurders. "Die zijn vaak beschaamd dat ze op een dergelijke, relatief eenvoudige manier opgelicht zijn en durven dan niet naar de politie stappen."

Lastige vragen

Zo is de CEO van één van de grootste internationale hotelketens het slachtoffer geworden van een ripdeal en werd de Franse televisiepresentator Julien Lepers zelfs tweemaal opgelicht.

Een tweede reden voor de terughoudendheid van de slachtoffers is dat die vrezen dat politie en gerecht zich niet alleen voor de oplichters maar ook voor hen zullen interesseren. "Die slachtoffers verschijnen wel op de afspraak met een grote geldsom in cash", gaan de speurders verder. "De fiscus zou wel eens lastige vragen kunnen stellen over de herkomst van dat geld. Als de transactie in het buitenland heeft plaatsgevonden, is het slachtoffer bovendien de grens overgestoken met die grote geldsom, zonder die aan te geven. Dat kan nog meer vragen doen rijzen." 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...