Ruim een op de tien winkelpanden in België staat leeg

donderdag 07 februari 2019 09:30
Ruim een op de tien winkelpanden in België staat leeg

Bron: Pixabay

“Handelspanden ombouwen en andere functies geven” 

De winkelleegstand in België is vorig jaar voor het elfde jaar op rij toegenomen. Van alle winkelpanden staat er nu 10,3 procent leeg. Dat blijkt uit een nieuw rapport van retailonderzoeksgroep Locatus."De procentuele leegstand is verdubbeld ten opzichte van de start van onze metingen in 2008", zo staat in het rapport. Toen bedroeg hij 5,1 procent. In 2017 ging de leegstand voor het eerst voorbij 10 procent.

Positief is wel dat de leegstandsgraad de zwakste toename kende sinds 2008, onder meer omdat er opvallend veel handelspanden verdwenen. In Vlaanderen bijvoorbeeld kreeg 1,3 procent van de winkelpanden een andere bestemming. Mogelijk zou 2019 dus een ommekeer kunnen betekenen inzake leegstand.

Terugdrijven

Ondernemersorganisatie Unizo besluit uit het rapport dat "we er nog altijd niet in slagen om het probleem fundamenteel terug te dringen". Topman Danny Van Assche pleit ervoor om meer handelspanden om te bouwen en andere functies te geven, bijvoorbeeld ruimte voor maakbedrijven, vrijeberoepspraktijken, diensten of woningen. Ook toont het rapport volgens de Unizo-topman nog eens aan dat het "waanzin zou zijn om nu nog extra megashoppingcomplexen zoals Neo en Uplace toe te laten".

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...