S-peil vervangt K-peil in nieuwbouwwoningen

maandag 06 november 2017 15:00
S-peil vervangt K-peil in nieuwbouwwoningen

“Strenge isolatienorm maakt nieuwbouwwoning wel duurder” 

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om het S-peil te gebruiken als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoning. S-peil staat voor schilpeil. Het komt in de plaats van het vroegere K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB). De Bouwunie en het Netwerk Architecten Vlaanderen vinden dit een goede zaak, maar ze waarschuwen wel dat de isolatienorm veel te streng is.

"Met het S-peil krijgen we een correctere berekening van de energie-efficiëntie van een nieuwbouwwoning. De norm ligt vanaf 1 januari 2018 op S31", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Wie bouwt of verbouwt, wordt om de oren geslagen met afkortingen over de energie-efficiëntie van zijn/haar woning. Dat gaat van EPB tot K-waarde en U-waarde en E-peil. Daar komt nu dus een afkorting bij: het S-peil of schilpeil.

Allesomvattend

De beslissing om het K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB) vanaf volgend jaar af te schaffen was al eerder genomen. Beide waarden hebben immers hun nadeel. Het K-peil geeft enkel de isolatiekwaliteit van een gebouwschil weer, maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dat laatste gebeurt wél door de Netto Energie behoefte, maar dat zegt dan weer niks over de isolatiewaarde van de gebouwschil.

Het S-peil maakt komaf met die nadelen. Dat peil geeft namelijk de isolatie- en ventilatiewaarde van de schil van een woning weer (muren, ramen, dak,...). Verschillende factoren hebben een impact op het S-peil: meer isolatie, een efficiëntere geometrische vorm van de woning, minder glas.

De Vlaamse regering heeft de waarde van het S-peil voor nieuwe bouwaanvragen vanaf januari 2018 op S31 bepaald, tegen 2021 wordt dat S28.

Verdeelde meningen

Op zich is dat een goede zaak, zeggen de Bouwunie en het Netwerk Architecten Vlaanderen, maar ze waarschuwen dat de isolatienorm wel té streng is. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen nog een stuk duurder worden, en het aantal bouwaanvragen ligt al een pak lager dan vorig jaar.

"Het S-peil is een eerlijkere parameter, die een aantal problemen met het K-peil aanpakt", klinkt het. "Hoe groter het gebouw, hoe beter het K-peil. Compact bouwen resulteerde dus in een slechter K-peil", aldus Luc Dedeyne, energieconsulent bij de Bouwunie, in een reactie aan Belga. "Het K-peil hield bovendien alleen rekening met de isolatie, het S-peil ook met de oriëntatie van het gebouw en met de luchtdichtheid. In een appartementsgebouw zullen alle appartementen bovendien hun eigen S-peil hebben, wat ook een goede zaak is."

Minder bouwaanvragen

Dedeyne is veel minder te spreken over de strengheid van de norm. "Een S-peil van 31 zal voor een appartement of voor een rijwoning geen probleem zijn, maar voor een halfopen of open bebouwing wel. We spreken van een meerkost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Bovendien is de terugverdientijd van de investering zeer lang."

De energieconsulent had liever gezien dat er meer investeringen in nieuwe technieken kwamen. "Bepaalde materialen zullen in de toekomst uitgesloten worden" door de strengere isolatienorm, aldus Dedeyne. "We zijn al tien jaar bezig met strengere eisen. Er zijn zodanig veel parameters die niet op elkaar zijn afgesteld", betreurt de energieconsulent. "Het S-peil zal een woning significant duurder maken en het aantal bouwaanvragen ligt nu al 31 procent lager dan vorig jaar", besluit hij.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...