Sp.a gaat voor 100 procent energiezuinige woningen tegen 2035

woensdag 24 april 2019 10:00
Sp.a gaat voor 100 procent energiezuinige woningen tegen 2035

Bron: Pixabay

“Klimaatmaatregelen zonder koopkrachtvermindering is ons mantra” 

Alle woningen in Vlaanderen moeten energiezuinig zijn tegen 2035. Dat is één van de vijf werven in het klimaatplan van sp.a. "We horen al veel te lang wat niet kan, wij willen ambitieus zijn", zegt Oost-Vlaams lijsttrekker Conner Rousseau. Klimaatmaatregelen verenigen met koopkracht, is de mantra bij de socialisten. Klimaat is voorlopig hét thema bij uitstek voor de verkiezingen van mei.

Ook sp.a heeft dus een klimaatplan klaar. De jonge generatie van sp.a - met onder meer Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams parlement Conner Rousseau, klimaatactiviste Laura Cools en de tweede op de Antwerpse Vlaamse lijst Hannes Anaf - stelde het plan vorige week voor op een bouwwerf in Mechelen. Die locatie is niet toevallig uitgekozen: één van de vijf klimaatvoorstellen van sp.a is een grootschalig renovatieplan.

Iedereen mee

Tegen 2035 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig en dus deftig geïsoleerd zijn. Het gaat naar schatting om 350.000 huizen. Het hele isolatieprogramma zou 6 miljard euro per jaar kosten, waarvan de overheid 20 miljoen bijdraagt en de rest via de netbeheerders verloopt. Die moeten een lening aangaan bij een bank, die dan weer worden terugbetaald met een gedeelte van de winst op de energiefactuur, legt Cools uit. Dat moet ervoor zorgen dat iedereen "los van de financiële situatie" mee kan. De plannen zijn nog niet voorgelegd aan de netbeheerders zelf, maar liggen wel voor bij het Planbureau, zegt Rousseau. Volgens sp.a levert de maatregel een vermindering van de CO2-uitstoot van meer dan tien procent op, tegen 2030 gaat het zelfs om 18 procent.

Die vereniging van klimaatmaatregelen zonder koopkrachtvermindering, zeker voor kwetsbare gezinnen, is dé mantra van de Vlaamse socialisten. "Wij zijn de enige partij die die twee zaken momenteel met elkaar verenigt", stipt Rousseau nog eens aan. Sp.a wil onder meer ook de btw op elektriciteit verlagen van 21 naar 6 procent en opnieuw een basispakket van 100 kilowattuur gratis stroom invoeren voor elk gezin.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...