Sp.a Leuven wil bouwgronden in erfpacht geven

maandag 29 januari 2018 09:00
Sp.a Leuven wil bouwgronden in erfpacht geven

“Wonen betaalbaar maken” 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van sp.a Leuven heeft Mohamed Ridouani, lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, aangekondigd dat zijn partij in de toekomst 500 goedkope wooneenheden wil creëren door bouwgronden die eigendom zijn van de stad in een erfpachtformule over te maken aan kandidaat-bouwers van een woning. Op die manier dienen zij niet de grond aan te kopen, waardoor het bouwproject veel goedkoper uitvalt.

Ridouani stelde dat de stad Leuven haar gronden niet langer mag verkopen, maar wel via een erfpachtformule ter beschikking kan stellen. De doelgroep zouden personen zijn die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar tegelijk over onvoldoende middelen beschikken om zelf een woning te verwerven. Leuven beschikt hiertoe momenteel nog over gronden op tal van plaatsen en dient er in de toekomst nog meer te verwerven.

Vernieuwen, versterken, verbinden

De sp.a wil ook projectontwikkelaars verplichten om meer betaalbare woningen te bouwen en pleit ook voor de oprichting van een stedelijk verhuurkantoor dat eigenaars stimuleert om hun woningen betaalbaar te verhuren.

Verwijzend naar het feit dat Leuven de afgelopen 15 jaar 15.000 extra inwoners, 15.000 extra studenten en 15.000 extra arbeidsplaatsen aantrok, en bovendien tal van prijzen ontving voor duurzaamheid en leefbaarheid, wees Ridouani erop dat Leuven uitgegroeid is tot misschien wel "de meest populaire stad in Vlaanderen". "Onze stad is klaar om een van de meest zorgzame, groene en welvarende steden van Europa te worden. Wij staan voor positieve verandering en doen dat door te vernieuwen, te versterken en te verbinden."

Ridouani bracht hierbij hulde aan burgemeester Louis Tobback die Leuven 24 jaar leidde en in 2019 de politiek vaarwel zegt. "Wij zullen het als nieuwe generatie weliswaar anders aanpakken dan hij. Wij geloven wel in participatie en vinden betrokkenheid van de burger heel belangrijk. Maar als wij verder beleid mogen voeren dan ben ik er zeker van dat hij in de toekomst heel fier op ons zal zijn", zei Ridouani, die zijn publiek om creatieve ideeën vroeg over hoe men in de toekomst Louis Tobback zal kunnen eren. "Het wordt moeilijk want hij wil absoluut geen straatnaam, geen standbeeld, enzovoort."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...