Sp.a vraagt verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen

vrijdag 26 januari 2018 13:00
Sp.a vraagt verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen

“Veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsnormen” 

De Antwerpse sp.a wil dat de stad in de toekomst verhuurders verplicht om over een conformiteitsattest van het pand te beschikken. De partij doet dat voorstel in de nasleep van de explosie aan de Antwerpse Paardenmarkt, waar een bewoner van een van de getroffen appartementen een tussenkomst van het OCMW voor zijn huurwaarborg had aangevraagd, maar niet gekregen had omdat de verhuurder geen conformiteitsattest, of andere documenten die de minimale woonkwaliteit garanderen, afleverde. Het conformiteitsattest bevestigt dat een bepaalde woning aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsnormen voldoet.

Het systeem om een lening voor de huurwaarborg te koppelen aan bewijzen voor minimale woonkwaliteit, bestaat in Antwerpen stadsbreed sinds 2017 en is volgens het OCMW een strijdmiddel tegen huisjesmelkerij. Sp.a protesteert er al langer tegen. "Het heeft perverse effecten", zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws.

Woonkwaliteit

"Men wil financieel zwakke huurders ontmoedigen om zich in Antwerpen te komen vestigen, maar dat lukt niet: de mensen gaan 'ondergronds', ze proberen het geld dan maar te verzamelen via familie of vrienden. De strijd tegen huisjesmelkerij is zelfs stilgevallen, want het aantal ambtenaren die na een signaal van het OCMW op woonkwaliteit mogen controleren, is door een reorganisatie tijdelijk teruggevallen van twaalf naar twee."

Sp.a ziet nu heil in een verplicht conformiteitsattest waarbij de verantwoordelijkheid volledig bij de verhuurder komt te liggen. "Dat bestaat al in omliggende gemeenten zoals Aartselaar en Kontich en wordt daar gefaseerd ingevoerd, bij de oudste gebouwen eerst", zegt Meeuws. "Er moet dan wel fors geïnvesteerd worden in de controledienst. Je kan daar ook een retributie aan de eigenaar voor vragen en die retributie schrappen als de eigenaar zich bijvoorbeeld vijf jaar lang houdt aan de richthuurprijzen in de buurt, zodat je in één klap ook voor meer betaalbaar wonen zorgt."

Ook Groen heeft zich intussen achter een verplicht conformiteitsattest geschaard.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...