Steeds meer woonkredieten voor 50-plussers

donderdag 29 oktober 2015 09:00
Steeds meer woonkredieten voor 50-plussers

“Vastgoedinvesteringen winnen aan populariteit” 

Bijna een op de vijf nieuwe woonkredieten (19,3 procent) wordt afgesloten door 50-plussers. Dat blijkt uit cijfers van Axa Bank waarover De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag berichten. Het aandeel van de 50-plussers op de markt van hypothecair krediet stijgt volgens de bank pijlsnel - drie jaar geleden waren ze goed voor 13,5 procent. Het gaat dan om 50-plussers die een lening afsluiten voor een nieuw bouwproject, niet om de herfinanciering van bestaande leningen.

Voor de grootste groep van 50-plussers dient dat tweede woonkrediet om verbouwingen aan de bestaande woning te financieren. Met die renovaties wordt op korte termijn het levenscomfort verhoogd, maar ook de financiële waarde van de woning. Daarnaast koopt die leeftijdsgroep, veel meer dan dertigers of veertigers, een (tweede) woning om te verhuren.

Koopkracht

De 50-plussers lenen gemiddeld voor een bedrag van 89.000 euro, een pak minder dan het gemiddelde van de jongere generaties (129.000 euro).

Erik Henderickx, arbeidssocioloog en professor aan de Universiteit Antwerpen, verklaart die bouwwoede door "de specifieke investeringshorizon van de 50-plussers". "Omdat mensen vandaag langer moeten werken, beschikken ze ook langer over koopkracht." En omdat de spaarrentes erg laag zijn, winnen vastgoedinvesteringen aan populariteit. Ook maatschappelijke trends en veranderingen, zoals het hogere aantal echtscheidingen, spelen een grote rol.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...