Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Studie Europese huizenmarkt door Amerikaanse kredietbeoordelaar

donderdag 23 januari 2014 14:59
Studie Europese huizenmarkt door Amerikaanse kredietbeoordelaar

"Belgische huizenmarkt houdt al bij al goed stand” 

De huizen in België zijn bij de minst betaalbare van de eurozone, als gekeken wordt naar de verhouding tussen de prijs en het loon. Dat stelt consultant Standard & Poor's woensdag in een studie over de Europese huizenmarkt. Toch verwacht S&P niet snel een prijscorrectie in ons land. Na een geschatte prijsstijging van 2 procent vorig jaar, gaat men uit van een groeivertraging tot 1,5 procent in 2014 en in 2015.

De Belgische huizenmarkt houdt al bij al goed stand, zo bleek eerder al uit andere studies en wordt ook bevestigd bij S&P. Ondanks de financiële crisis is er nooit een forse prijscorrectie gekomen, terwijl dat in andere landen wel het geval was. 

Oorzaak

Integendeel: S&P gaat ervan uit dat de huizenprijzen het voorbije jaar in ons land nog met 2 procent zijn gestegen. Ook het aantal transacties gaat sinds het derde kwartaal weer omhoog, maar op jaarbasis is er nog steeds een daling.

Als verklaring wordt verwezen naar de nog steeds lage intrestvoeten, de fiscale stimuli zoals de woonbonus en het feit dat er geen grote overschotten zijn op de woningmarkt. In sommige regio's zoals het Brusselse is er zelfs een tekort.

Maar deze prijsevolutie zorgt er ook voor dat de betaalbaarheid steeds meer een probleem vormt. "Het is de vraag hoeveel bijkomende prijsstijgingen potentiële kopers nog zullen kunnen slikken", waarschuwt S&P. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...