Terugblik op Belgische hypotheekmarkt door BNP Paribas Fortis

maandag 06 februari 2017 14:00
Terugblik op Belgische hypotheekmarkt door BNP Paribas Fortis

“Drie op de tien leningen zijn voor alleenstaanden en eenoudergezinnen” 

BNP Paribas Fortis heeft in 2016 drie op de tien leningen toegekend aan klanten die alleen lenen. Voor de aankoop van een woning ontlenen alleenstaanden en eenoudergezinnen gemiddeld net geen 130.000 euro, wat een kwart minder is dan bij de duo's. Over alle soorten leningen heen, betalen ze maandelijks 610 euro af, tegenover 676 euro bij de tweeverdieners. Dat meldde de bank bij een terugblik op de Belgische hypotheekmarkt.

Voor nieuwe financieringen was 2016 een prima jaar, opnieuw met dank aan de lage rente. Voor het eerst verleenden de banken op de Belgische markt in totaal meer dan 30 miljard euro voor de aankoop van een woning, renovatie, bouw ... Het cijfer bevat wel niet de herfinancieringen.

Ontlenen

Bij BNP Paribas Fortis, marktleider op de hypothecaire markt, bleef het gemiddelde ontleende bedrag bij nieuwe leningen stabiel op meer dan 119.000 euro. Bij een aankoop van een woning is dat ruim 157.600 euro. Een op de twee nieuwe leningen gebeurde voor de aankoop van een huis, 27 procent voor renovatie en 14 procent voor bouw.

De herfinancieringen daalden daarentegen wel. De meeste gezinnen hebben immers reeds gebruikgemaakt van de lage rentevoeten en hun lening heronderhandeld. Bovendien was er een lichte stijging van de rentevoeten in het laatste kwartaal van 2016. Bij BNP Paribas Fortis waren de herfinancieringen vorig jaar zo nog goed voor 54 procent (-17 procent) van de productie.

De groep alleenstaanden en eenoudergezinnen die een lening afsloten, bleef de voorbije 5 jaar stabiel, al zijn het er wel meer dan pakweg twintig jaar geleden. Een gezin op de vier is wel eenoudergezin, en dat blijft volgens de bank toenemen. Singles en alleenstaanden ontlenen gemiddeld 221 maanden (meer dan 18 jaar), wat 5 maanden minder is dan de duo's. Opvallend, ze ontlenen 72 procent van de waarde, tegenover 86 procent van de dubbele inkomens. Ze brengen dus meer eigen middelen in, omdat ze iets ouder zijn en bijvoorbeeld de opbrengst van de verkoop van een woning bij een scheiding hebben.

Voorspellingen

Voor 2017 verwacht Greet Van Criekingen, verantwoordelijke hypothecaire kredieten bij de bank, licht hogere rentevoeten. "We verwachten een lichte stijging van de rentevoeten, niet meer dan een stijging met 0,5 procent. Ze blijven laag."

Vooral de babyboomers (+55) en jongeren onder de 30 profiteren volgens de bank van de lage rente. Er was een "stevige stijging" van de kredietverlening aan die groepen, aldus Van Criekingen. Bijna een vijfde van de hypothecaire leningen bij BNP Paribas Fortis ging naar de -30-jarigen. Het aantal verstrekte kredieten steeg in die leeftijdscategorie op een jaar tijd met 8 procent. Voor de aankoop van een woonst ontlenen ze gemiddeld bijna 168.000 euro of bijna 145.000 over alle soorten hypothecaire leningen heen.

Bij de 55-plussers steeg het aantal toegekende leningen op een jaar tijd met 27 procent. Gemiddeld ontlenen ze 103.000 euro voor de aankoop, verbouwing, renovatie, bouwgrond,...

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...