Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Tijdens laatste kwartaal explosie van aantal verkoopsovereenkomsten

donderdag 15 januari 2015 11:35
Tijdens laatste kwartaal explosie van aantal verkoopsovereenkomsten

"Prijzen stabiel ondanks piek op vastgoedmarkt" 

Het minder gunstige Vlaamse regime voor de woonbonus in 2015 heeft gezorgd voor een "explosie" van vastgoedtransacties in het laatste kwartaal. Opmerkelijk genoeg zijn de prijzen stabiel gebleven, zo blijkt uit de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De nieuwe fiscale maatregelen hebben kandidaat-kopers sneller doen beslissen en hebben het hele koopproces in een stroomversnelling gebracht.

In het vierde kwartaal waren er 10,2 procent meer vastgoedtransacties dan in het voorgaande kwartaal, en 9 procent meer dan in het vierde kwartaal 2013. Oktober was een absolute recordmaand, met 25,2 procent meer transacties tegenover oktober 2013. Die piek in het laatste trimester zorgt ook voor een stijging van de transacties over het hele jaar: + 5 procent tegenover 2013.

Aanbod

Opmerkelijk is dat ondanks die stijgende vraag de prijzen stabiel bleven: de woningprijzen daalden met 1 procent, de appartementsprijzen stegen met 1,7 procent. De reden? "Het aanbod is voldoende ruim om de piek op te vangen. Er staan voldoende eigendommen te koop, er is geen schaarste", legt Bart Van Opstal van de notarisfederatie uit.

De gemiddelde prijs van een woning in België bedroeg in het vierde kwartaal 234.686 euro (-1,1 procent tegenover derde kwartaal). In Vlaanderen kost een woning gemiddeld 252.864 (-1,4 procent). Voor een appartement werd gemiddeld 201.295 euro betaald (+1,7 procent), in Vlaanderen was dat 206.036 euro (+2,9 procent).

Voor 2015 verwachten de notarissen een verdere stabilisering van de markt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...