Tips om te besparen op verwarmingskosten in de winter

dinsdag 20 december 2016 13:29
Tips om te besparen op verwarmingskosten in de winter

“Warmte zoveel mogelijk binnenhouden” 

De koudste periode van het jaar is weer aangebroken, wat betekent dat we de meeste van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Uiteraard staat de verwarming al een tijdje op, maar om de kosten niet de pan te laten uitspringen, wil je de warmte natuurlijk zoveel mogelijk binnenhouden. In dit artikel krijg je enkele tips om jouw energierekening onder controle te houden.

1. Isoleren, isoleren, isoleren

De belangrijkste tip is uiteraard om je huis degelijk te isoleren. Thermische isolatie van je dak, ramen, deuren en muren maakt een wereld van verschil. Het is een structurele oplossing om de warmte binnen te houden.

2. Ramen en deuren dicht

Het heeft geen zin om de verwarming op te zetten, als je voortdurend je ramen en deuren openzet. Beperk dus het verluchten van je kamers met de ramen wijd open en doe de deuren onmiddellijk terug dicht nadat je bent binnengekomen.

Ramen moeten bovendien luchtdicht zijn. Heb je kieren, maak die dan dicht met stopverf of – nog beter – investeer op termijn in nieuwe, superisolerende ramen. Als je voorzetramen hebt, check dan dat die goed geïsoleerd en gesloten zijn. Voor kieren onder je deuren kunnen een tochthond of tochtstrips een tijdelijke oplossing zijn.

3. Sluit de gordijnen

Niet dat je de hele dag de gordijnen dicht moet houden, maar zodra het donker wordt, doe je er goed aan om je gordijnen te sluiten. Dat helpt echt om de warmte binnen te houden.
Let er wel op dat je gordijnen niet over je radiatoren hangen. Als de warmte vooral tussen het gordijn en het raam terechtkomt, zal die makkelijker naar buiten ontsnappen in plaats van in de kamer te blijven.

De warmte binnenhouden ... of minder verwarmen?

Ook deze tips helpen je om te besparen op je energiefactuur:
  • Draag een dikke trui.
  • Blijf in beweging, zodat je het warm krijgt.
  • Drink warme dranken.
  • Zet de verwarming af in kamers die je niet gebruikt en sluit deze af.
  • Gebruik kleine kamers.
  • Breng meer tijd buitenshuis door (op café, bij vrienden, in de bibliotheek, ...).
  • En de gezelligste tip van allemaal: kruip dicht tegen je partner (of tegen een andere geliefde persoon of dier) aan.
(Bron: Bouw en Wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...