Top tien vreemdste gebouwen in Europa

donderdag 07 april 2016 11:41

“Absoluut geen saaie gebouwen” 

De Amerikaanse tv-zender CNN heeft een lijstje gemaakt van de meest bizarre gebouwen die ze in Europa konden vinden. Dit is hun top van vreemdste gebouwen.

Verslo centras „1000“ – Litouwen

Verslo centras „1000“, ook wel bekend als de “Banknote Building”, is te vinden in Kaunas Litouwen. Het gebouw heeft de vorm van een oud bankbiljet van 1.000 Litu. Het bijzondere zakencentrum is ontworpen in 2004 en gebouwd in 2008. Op dat moment werd in het land ook gesproken over het invoeren van de euro. Met dit gebouw zal Litouwen de Litu niet zo snel meer vergeten.

Casa Milà – Spanje

Casa Milà is een van de vele gebouwen in Barcelona ontworpen door Antoni Gaudi. De architect wilde met dit gebouw zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Het huis heeft iets weg van een steengroeve. Rechte lijnen ontbreken, ook binnenin, er zijn zelfs geen steunpilaren. Het gebouw is neergezet tussen 1906 en 1910 en volledig gerenoveerd in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Castel Meur – Frankrijk

Mensen die weleens in Bretagne zijn geweest, weten dat het hier heel hard kan waaien. In 1861 werd daarom dit huisje, Castel Meur in Plougescant, gebouwd. Tussen de rotsen staat het huisje uit de wind. Castel Meur staat bekend als het meest gefotografeerde huisje van de Bretonse kust.

Dali-museum – Spanje

Een museum van de surrealistische kunstenaar Dali kan natuurlijk geen saai gebouw zijn. En dat is het “Teatro y Museo de Dalí” in Figueres dan ook zeker niet.

Nationale Nederlanden kantoor – Tsjechie

Nationale Nederlanden heeft zich in Praag gevestigd in een heel bijzonder gebouw. Het wordt ook wel ‘het dansende gebouw’ of het ‘Ginger & Fred’ (naar het iconische dansduo Fred Astaire en Ginger Rogers).

Atomium – België

Het Atomium in Brussel werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958. Het is ontworpen door Andre Waterkeyn. De negen ballen zijn een ode aan de ijzermolecuul.

Kinémax – Frankrijk

Het glazen Kinémax is te vinden op het “Parc du Futuroscope”, een Frans multimedia pretpark in Poitou-Charentes. Het Kinémax stelt kristallen voor die uit de aarde barsten. Binnenin is een bioscoopzaal met een scherm zo groot als twee tennisvelden.

Guggenheim Museum – Spanje

Het gebouw waarin het moderne kunstmuseum het Guggenheim in Bilbao huist is een kunstwerk op zich. Het gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry, een vertegenwoordiger van het deconstructivisme: “een moderne bouwstijl waarbij de bouwwerken een verwarrende collectie willekeurig bij elkaar geplaatste vlakken en verwrongen lijnen lijken die samen de indruk wekken dat de constructie ieder moment in elkaar kan zakken.”

Krzywy Domek – Polen

Het Krzywy Domek, ook bekend als het “Crooked House” in het Poolse Sopot lijkt van twee kanten samengedrukt te worden. In het gebouw zit een shoppingcenter.

Kunsthaus – Oostenrijk

De bijnaam van het Kunsthaus in Graz is ‘friendly alien’. De stijl van het gebouw behoort tot de BLOB architectuur, of blobitectuur, een stijl waarbij de buitenkant van een bouwwerk grillige vormen heeft.

Eden Project – Engeland

Het Eden Project in Conrwall, Engeland is een hele bijzondere botanische tuin. De kassen hebben veel weg van gigantische golfballen. Naast de functie als tuin worden hier ook vaak concerten, sportevenement en trouwfeesten georganiseerd.

(Bron: www.alletop10lijstjes.nl)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...