Turtelboom hervormt energiepremies vanaf 2017

maandag 07 maart 2016 11:00
Turtelboom hervormt energiepremies vanaf 2017

“Wie verschillende investeringen doet, kan rekenen op totaalrenovatiebonus” 

Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Verschillende individuele premies, bijvoorbeeld voor dakisolatie en glas, worden geleidelijk afgebouwd. Maar wie verschillende investeringen combineert in een zogeheten 'totaalrenovatie' zal kunnen rekenen op een bonus die varieert tussen 1.250 euro en 4.750 euro. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt.

Het bestaande systeem van energiepremies is complex. Zo bestaan er bijvoorbeeld voor dakisolatie zes verschillende premies. Minister Turtelboom wil dat aantal terugbrengen tot twee.

Verder zullen de verschillende individuele premies worden aangepast. In de meeste gevallen gaat het om een afbouw. Zo worden de premies voor dakisolatie en glas vanaf 2017 afgebouwd. "We merken dat van uitstel vaak afstel komt. Daarom willen we met die geplande afbouw de mensen stimuleren nu die investering te doen. Als je ziet dat bijna één op de vijf daken nog niet is geïsoleerd, terwijl je het warmteverlies daarmee tot een derde kan terugdringen, is daar nog veel winst te rapen", zegt energieminister Turtelboom.

Totaalrenovatie

Bij de glasisolatiepremie verdwijnt de premie voor dubbel glas. Enkel de premie voor superisolerend glas blijft bestaan. Ook de premies voor de muurisolatiepremie en voor zonneboilers gaan omlaag. De premie voor warmtepompen gaat dan weer omhoog omdat die wat "ondergewaardeerd" was.

De meeste individuele premies gaan dan wel omlaag, maar om mensen aan te sporen verschillende werken te combineren komt er een bonus voor totaalrenovaties. Wie binnen een termijn van vijf jaar drie of meer investeringen uitvoert, zal een totaalrenovatiebonus krijgen. Het bedrag hangt af van het aantal werken dat wordt uitgevoerd. Wie bijvoorbeeld zijn dak, glazen en muren aanpakt, zal 1.250 euro krijgen. Voor wie alle zeven mogelijke werken combineert, zal kunnen rekenen op 4.750 euro.

Reactie sp.a

Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de hervorming van de energiepremies die de Vlaamse regering wil doorvoeren. "Minister Turtelboom kiest ervoor om enkel de vermogende Vlamingen te subsidiëren en dat is een minister van Energie onwaardig", reageert sp.a-parlementslid Rob Beenders.

Bouwen is reeds financieel een zeer zware kost, zegt Beenders. Volgens de socialist laat minister Turtelboom mensen die enkel budget hebben om gefaseerd en op termijn te investeren in de kou te laten. "Dit is onbegrijpelijk".

"De Vlaamse regering moet élke Vlaming stimuleren om te investeren in energie-efficiënte maatregelen zoals dakisolatie, muurisolatie of hoogrendementsglas, en niet alleen degenen die geld hebben voor een totaalaanpak. Zo niet gaan we net minder investeringen in isolatie krijgen", zegt Beenders.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...