Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Tweede huis fiscaal gunstiger dan eerste - N-VA vraagt onderzoek, groen wil afschaf gunstregime

dinsdag 10 maart 2015 10:00
Tweede huis fiscaal gunstiger dan eerste - N-VA vraagt onderzoek, groen wil afschaf gunstregime

“350.000 Belgen bezitten vandaag een tweede woning” 

De lening voor een tweede woning geeft een groter fiscaal voordeel dan die voor een eerste huis. Dat komt omdat de Vlaamse en federale fiscale regels niet matchen, zo berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Wever vraagt oplossing

Het partijbestuur van N-VA vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) te onderzoeken hoe die fiscale onrechtvaardigheid in de behandeling van een tweede woning opgeheven kan worden. Dat zegt partijvoorzitter Bart De Wever maandag in een reactie op de berichtgeving dat een lening op de tweede woning een groter fiscaal voordeel zou opleveren dan de lening op de eerste woning. Die mogelijke fiscale onrechtvaardigheid moet opgeheven worden, luidt het. Ook wijst hij voor het fenomeen naar de "absurde logica" van de zesde staatshervorming. "De N-VA heeft die onlogische verdeling steeds betreurd", luidt het.

De partij herinnert er daarbij aan dat de Vlaamse regering de woonbonus op de eerste woning afbouwde. "Studies toonden aan dat de woonbonus zijn doel voorbij schoot en dat deze overheidssubsidie aan de huiseigenaars financieel niet langer houdbaar was. Ondertussen blijkt dat het afbouwen van de woonbonus absoluut geen schokeffect heeft teweeg gebracht op de woningmarkt", aldus nog de partijvoorzitter.

"Onder voorbehoud van de correctheid van de cijfers aangehaald in de pers", vraagt het partijbestuur minister van Financiën Van Overtveldt na te gaan hoe de fiscale rechtvaardigheid kan worden gegarandeerd.

Groen: "Afschaffen bij tax shift"

Oppositiepartij Groen vraagt dat het fiscaal gunstregime voor de tweede woning afgeschaft wordt. De vrijgekomen middelen kunnen ingezet worden voor een lastenverlaging in het kader van een tax shift, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Groen meldt dat "uit een voorzichtige schatting op basis van beschikbare cijfers" blijkt dat 350.000 Belgen vandaag een tweede woning bezitten, in België of in het buitenland. "Dit is een stijging van 70% tegenover 2007. De eigenaars bevinden zich voor een overgrote meerderheid in de hoogste inkomensgroep. In tijden van budgettaire schaarste en woonnoden wil Groen dergelijke systemen van omgekeerde herverdeling niet laten bestaan".

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...