Uniek in Japan - Women Only housing

donderdag 03 november 2016 12:53
Uniek in Japan - Women Only housing

“Appartementen met privégedeelte en collectieve zone” 

In onze samenleving doen mannen en vrouwen de meeste dingen gewoon samen, door elkaar. Dat is wel even anders in Japan. In het hoogontwikkelde Aziatische land zijn er al jaren aparte trein- en metrotoestellen voor vrouwen en de laatste jaren kwam daar in de hoofdstad Tokio een opvallende innovatie bij. Women-only housing zijn appartementen waar alleen meisjes en vrouwen worden toegelaten.

Opmerkelijk succes

De Japanse vastgoedsector staat bekend als een conservatieve omgeving. Dat women-only housing in 2005 zijn ingang vond in Tokio, is des te verrassender. Nog opmerkelijker is het grote succes ervan: de eerste aanbieder ervan groeide op vier jaar tijd van één appartement naar tien residenties met in totaal 400 kamers.

Waarom ‘women-only housing’?

Het fenomeen van appartementen alleen voor meisjes en vrouwen past binnen een bredere trend in de Japanse samenleving. Seksisme is een groot probleem in Japan en veel dames krijgen vroeger of later te maken met handtastelijkheden. Om niet langer betast te worden tijdens de drukke ochtendspits op de metro, creëerde men daarom rijtuigen speciaal voor vrouwen.

Ook de gescheiden appartementen helpen jonge vrouwen in hun zoektocht naar vrijheid, zekerheid en veiligheid in de stad. Volgens een van de huisbazen vergroten de appartementen de levenskwaliteit van de bewoners: “Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de indringende blikken van mannen en kunnen écht tot rust komen.”

Toch is de keuze niet louter negatief. De vrouwenappartementen bestaan vaak uit een (piep)klein privégedeelte en een collectieve zone (cohousing). Daardoor leren de bewoners elkaar makkelijk kennen en ontstaan er steevast vriendschappen. Door taken te delen, maken ze elkaars leven makkelijker en komen ze rond met minder ruimte – een grote troef in het volgebouwde Tokio.

(Bron: Bouw en Wonen / Logic-Immo)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...