Vakantiewoning kopen biedt heel wat voordelen

maandag 16 januari 2017 10:45
Vakantiewoning kopen biedt heel wat voordelen

“Uitstekend alternatief voor sparen en beleggen” 

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen.”

Vakantie zonder zorgen

De voordelen van het kopen van een tweede woning liggen op velerlei vlak. In de eerste plaats kunnen de bezitters van een tweede woning meer genieten van hun vakantie(s). Wie vaak naar dezelfde regio op vakantie gaat en daar een huis koopt, kan er van dat huis een echte tweede thuis maken, zich echt in de regio integreren en er ook nieuwe vrienden maken. Bij het huren van een vakantiewoning daarentegen, is er van een tweede thuis of van integratie in een regio waar vakantiegangers van houden geen sprake. Daarvoor is de verblijfstijd te kort. Reizen wordt door het bezit van een tweede woning ook een stuk gemakkelijker want er moet minder bagage mee. De vakantiestress neemt sterk af of wordt zelfs helemaal onbestaande. Terwijl het anders altijd weer een vraagteken is of ouders of grootouders die met kinderen en kleinkinderen op vakantie willen, wel een huurwoning zullen vinden die aan alle verwachtingen beantwoordt, valt die onzekerheid helemaal weg. En wie over een eigen vakantiewoning beschikt kan ook gemakkelijker inspelen op ingevingen van het moment om in zijn eigen tweede thuis een weekje of zelfs maar enkele dagen vakantie te nemen. Zo is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om te profiteren van plotse promoties van touroperators.

Het nieuwe werken

Een tweede woning sluit ook aan bij het zogenaamde nieuwe werken dat inhoudt dat steeds meer mensen tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Ze kunnen dus ook buiten het zomerseizoen, als de reiskosten lager zijn, in hun tweede verblijf aan de slag gaan en er hun werk combineren met rust, genieten en eventueel ook veel zon. Steeds vaker hoor je ook dat mensen zich een week op een specifiek project moeten kunnen concentreren, zonder daarbij hinder te ondervinden van alles wat dagelijkse sleur heet. In een tweede woning is dat perfect mogelijk. Ook met een klein team naar de tweede woning trekken van één van de teamleden is goed voor de creativiteit en de productiviteit.

Menselijke verbondenheid met vrienden aanhalen

In een tijd waarin we het steeds vaker over internet hebben, voelt iedereen ook steeds nadrukkelijker de nood aan verbondenheid tussen mensen. Die verbondenheid tot stand brengen met echte vrienden is in het Facebooktijdperk goed mogelijk met een tweede woning. In elk interview met Rode Duivel Dries Mertens of zijn vrouw Kat Kerkhofs staat te lezen dat ze in het zonnige Napels voortdurend vrienden ontvangen en dat ze daarmee zichzelf en hun vrienden enorm veel plezier doen. Welnu, eigenaars van een tweede woning kunnen ook zichzelf dat plezier gunnen en hun vrienden een onbetaalbaar “waw-gevoel” bezorgen door er voor enkele dagen die vrienden uit te nodigen en zo de menselijke verbondenheid tot stand te brengen waar we allemaal zo naar hunkeren.

Servicegerichte beurs Second Home Expo

Tijdens Second Home Expo van 11 tot 13 februari in Gent zullen zowat 120 exposanten woningen aanbieden uit meer dan twintig landen. Dat zijn zowel woningen uit eigen land, als optrekjes in zonnige landen zoals Spanje, Portugal en Oostenrijk. Het gaat van appartementen van zowat 50.000 euro aan de Spaanse Costa’s tot villa’s uit de duurdere prijscategorie. Naast dit ruime aanbod bieden de beursorganisatoren de bezoekers ook extra informatie aan via een beursmagazine en via een gevarieerd dagelijks seminarieprogramma. “Daarbij komen de diverse voordelen aan bod die het kopen van een tweede woning als vakantieverblijf biedt ten opzichte van huren”, zegt beursorganisator Koen De Zutter. “We willen zowel de mensen die op zoek zijn naar een tweede woning en daarbij een duidelijke regio of type voor ogen hebben als de mensen die voorzichtig voor het eerst de markt willen aftasten, bijstaan met een zeer servicegerichte aanpak. Zo geven we ook heel wat informatie over het verhuren van de tweede woning.”

“Al die voordelen komen tijdens de beurs Second Home Expo heel duidelijk tot uiting”, zegt Koen De Zutter nog. “En dat in een gezellige en ongedwongen sfeer met heel veel professioneel advies.”

In 2016 waren er al 20 procent meer bezoekers voor de editie van Second Home Expo en de algemene verwachting is dat die belangstelling dit jaar nog fors zal toenemen. Speciaal voor zelfstandigen die vaak op maandag vrij zijn, is de beurs ook open op maandag. De bezoekers hebben alvast het voordeel dat een toegangsticket slechts 15 euro kost, of zelfs maar 10 euro als ze zich online registreren.

(Bron: Second Home Expo)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...