Van Overtveldt keurt btw-korting voor nieuwbouw na afbraak af

woensdag 18 januari 2017 14:00
Van Overtveldt keurt btw-korting voor nieuwbouw na afbraak af

“Belastingverlaging voor sloop van oud en slecht gelegen pand en een nieuwbouw in beter ontsloten gebied” 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is geen voorstander van een verlaging van de btw voor wie een woning afbreekt en ter plaatse een nieuwe bouwt. Het gaat om een voorstel van Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Die laatste doet nu een nieuw aanbod: hij wil een btw-korting voor wie een oude woning sloopt en er een nieuwe bouwt in beter ontsloten gebied.

Tommelein stelde afgelopen zomer voor het btw-tarief te verlagen van 21 naar 6 procent voor wie een oude, energieverslindende woning afbreekt en vervangt door een nieuwbouw. Op dit moment is die regeling al in 32 steden van kracht, oorspronkelijk enkel in de zogenaamde stadskankers, maar intussen geldt de maatregel in de hele stad.

Conflict

Voor een verlaging van de btw is Vlaanderen echter aangewezen op de federale collega's en die zijn geen voorstander, bleek dinsdag na een parlementaire vraag van Valerie Taeldeman (CD&V). Minister Van Overtveldt wijst op de budgettaire impact en op een mogelijk conflict met Europa. Lidstaten mogen enkel een btw-verlaging doorvoeren als die is toegelaten door de Europese wetgeving. Van Overtveldt vreest dat een uitbreiding van de maatregel niet zal worden getolereerd.

Tommelein doet daarom een nieuw voorstel, geïnspireerd door het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) dat eind vorig jaar werd goedgekeurd. Het plan wil de verrommeling stoppen en de Vlaming aanmoedigen in beter ontsloten gebied te gaan wonen. De Open Vld'er zal zijn federale collega daarom vragen een belastingverlaging toe te staan voor de sloop van een oud en slecht gelegen pand en een nieuwbouw in beter ontsloten gebied. Deze regeling maakt volgens Tommelein meer kans om overeind te blijven in het licht van de Europese wetgeving.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...